Citigroup Inc vinde 4,9% din capital diviziei de investitii a guvernului din Abu Dhabi pentru 7,5 miliarde dolari, cea mai mare banca americana beneficiind de o injectie de capital intr-o perioada marcata de pierderi generate de criza creditelor si de demisia directorului general.
Investitia de capital va stabiliza din punct de vedere contabil banca Citigroup, ce a inregistrat pierderi de 6,8 miliarde dolari in al treilea trimestru din 2007, grupul estimand ca va fi afectat de deprecieri ale activelor in valoare de 11 miliarde dolari in trimestrul patru.

Vanzarea ar putea anunta un sfarsit al crizei titlurilor financiare din SUA, spun analistii.

"Citi este mare, este cunoscuta la nivel global, iar cand oamenii se incred in ea, acest lucru ar trebui sa insemne ceva", a declarat un analist al Cambiar Investors din Denver (Colorado), Bo Brownstein.

Cu aceasta investitie, guvernul din Abu Dhabi va deveni cel mai mare actionar al Citigroup, conform Reuters, citat de NewsIn.

Printul saudit Alwaleed bin Talal, ce a achizitionat in 1991 o participatie din Citigroup atunci cand banca se confrunta cu mari pierderi in America Latina si piata de capital din SUA era in colaps, a fost anterior cel mai mare actionar, cu o participatie in valoare de 6 miliarde dolari.

Investitia guvernului din Abu Dhabi reflecta puterea financiara in crestere a tarilor producatoare de petrol, ce au beneficiat de pe urma majorarii preturilor la titei in ultimii cinci ani.

Firma privata Dubai International Capital a anuntat luni ca a facut o "investitie substantiala" in compania Sony Corp. Firma preciza in luna iulie ca este gata sa investeasca pana la 1,5 miliarde dolari pe piata japoneza.

O alta firma din Abu Dhabi a achizitionat luna aceasta o participatie in compania americana Advanced Micro Devices Inc (AMD).

Autoritatea de Investitii din Abu Dhabi administreaza veniturile excedentare ale guvernului din Abu Dhabi, numarul sase la nivel global in exportul de titei. Standard Chartered a estimat in septembrie ca activele grupului se ridicau la 650 miliarde dolari.

Citigroup este prezenta in peste 100 de tari, sporindu-si investitiile pe pietele in curs de dezvoltare in ultimele 12 luni, cumparand in acest timp o casa de borkeraj turca si o banca de credite cu sediul in El Salvador.

Citigroup a realizat in ultimul an achizitii de peste 25 miliarde de dolari, potrivit analistului CIBC World Markets, Meredith Whitney.

Odata cu deprecierile activelor si cu viitoare posibile deprecieri ale activelor in trimestrul al patrulea din 2007, Citigroup ar putea fi nevoita sa-si reduca din dividend pentru a-si sustine conturile, afirma Whitney pe 31 octombrie.

Aceasta a estimat ca Citigroup va avea nevoie in continuare de capital in valoare de 30 miliarde dolari.

Citi declara pe 4 noiembrie ca nu planuieste sa-si reduca dividendul.

In aceeasi zi, Citi a anuntat ca ar putea fi afectata de deprecieri ale activelor in valoare de 8-11 miliarde dolari in al patrulea trimestru, si ca directorul executiv, Charles Prince, isi va da demisia.

De asemenea, Citigroup isi va reduce personalul si costurile, potrivit rapoartelor din presa. Citi a declarat in acest an ca isi va reduce personalul cu 5%, sau 17.000 de locuri de munca.

Luni, actiunile Citigroup tranzactionate la Bursa de Valori din New York, s-au inchis la 29,80 dolari , scazand sub 30 de dolari pentru prima data in mai mult de cinci ani.

Capitalizarea Citigroup a scazut cu peste 100 miliarde dolari in 2007.

Senatorul american Charles Schumer, ce s-a opus planului companiei Dubai Ports World de a achizitiona active in cadrul a sase porturi din SUA si a pus sub semnul intrebarii planurile companiei Borse Dubai de a face schimb de participatii cu Nasdaq, a declarat ca tranzactia Citigroup va intari competitivitatea bancii si va "ajuta la mentinerea statutului orasului New York ca centru financiar mondial".

Luna trecuta, compania Bear Stearns Cos Inc si firma chineza CITIC Securities Co au cazut de acord sa faca schimb de participatii si sa formeze o alianta.

Bear Stearns a fost de asemeanea afectata de criza creditelor ipotecare iar multi investitori au sperat ca un acord cu o banca straina va aduce o injectie de capital.

Sub prevederile acordului Citigroup, Autoritatea de Investitii din Abu Dhabi nu va avea drepturi speciale in ceea ce priveste controlul si conducerea si nu va avea niciun rol in administrarea si guvernarea bancii, neavand dreptul de a numi membri in consiliul Citigroup.

Potrivit Citigroup, investitia este asteaptata a se finaliza in cursul urmatoarelor zile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri