Banca Centrala Europeana (BCE) este ingrijorata cu privire la inflatie, care a atins in noiembrie in zona euro cel mai inalt nivel din ultimii sase ani si jumatate, potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Belgiei, Guy Quaden, relateaza AFP, citat de NewsIn.
"Suntem nelinistiti si ne aflam intr-o permanenta alerta", a spus cu ocazia unei conferinte de presa ce a avut loc la Bruxelles, Quaden, care face parte din consiliul de guvernatori ai BCE.

"Situatia actuala a inflatiei si perspectivele pe termen scurt nu sunt multumitoare", a declarat acesta. "Nu pot sa spun ca suntem in situatia de a astepta desfasurarea evenimentelor, de fapt realizam o supraveghere atenta a contextului", a adaugat guvernatorul.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet a facut deja afirmatii in aceeasi directie saptamana trecuta, spunand ca BCE este "intr-o alerta continua" si va face "tot ce este necesar pentru a evita" cresterea riscurilor inflationiste.

Inflatia in zona euro a ajuns la 3% in noiembrie, obiectivul BCE fiind fixat sub 2%.

Institutul din Frankfurt, pana in prezent a ramas inflexibil, refuzand sa coboare dobanda cheie, actionand in mod contrar fata de Federal Reserve, sistemul de banci centale al Statelor Unite sau fata de Bank of England.

"Bancherii, chiar si cei mai buni, nu pot impiedica cresterea pretului petrolului sau cresterea pretului la materiile prime, ceea ce trebuie sa faca este sa stopeze o extindere a efectelor cresterii preturilor, care apare drept consecinta secundara", a spus Quaden.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri