Dupa ani buni de fuziuni si achizitii, Europa Centrala si de Est a ocupat in 2007 locul intai in ce priveste investitiile de top, cu oferta contestata, de mai multe miliarde de dolari, a companiei austriece OMV de a prelua MOL, compania energetica numarul unu in Ungaria, anunta Financial Times.
Acordul, in valoare de 16 miliarde de dolari, este important pentru ambele companii din punct de vedere politic, financiar si industrial.

Acest acord va determina forma industriei de gaze naturale si petrol din regiune timp de mai multi ani, grupurile detinand deja investitii substantiale in tarile vecine, MOL fiind activa in Slovacia si Croatia, iar OMV in Romania, prin compania Petrom.

Atat guvernul ungar cat si cel austriac urmaresc cu atentie evenimentele, dar si Comisia Europeana, care este ingrijorata de competitia de pe piata de energie din regiune.

Potrivit datelor Thomson Financial, valoarea totala a acordurilor in care au participat companii europene a crescut de aproape sapte ori in ultimii opt ani, de la 23,2 miliarde dolari in anul 2000 la 154 miliarde dolari in 2007.

Saltul de la totalul de 86,1 miliarde dolari in 2006 a fost izbitor. Rusia a ocupat prima pozitie in ceea ce priveste investitiile, atragand aproape doua treimi din acordurile incheiate in 2007.

Ungaria a ocupat locul al doilea, gratie cazului OMV-MOL, situandu-se in fata Cehiei si Poloniei.

Dupa Polonia a urmat Ucraina, o piata cu o crestere rapida ce a explodat dupa Revolutia Portocalie din 2004, avand un sector bancar foarte activ.

Potrivit statisticilor Thomson Financial din 2007, sectorul energetic a dominat piata, cu 70% din valoarea acordurilor.

Acest sector a fost dominat de achizitiile din Rusia, inregistrate in principal de marile companii rusesti.

O importanta sursa de activitati a fost oferita de impartirea grupului de electricitate UES in mai multe companii energetice regionale.

Dupa impartirea grupului petrolier Yukos au urmat o serie de achizitii in valoare de mai multe miliarde de dolari.

Rosneft, grupul petrolier controlat de statul rus, a ocupat prima pozitie in topul achizitiilor din Rusia.

In Cehia, acordul dintre asiguratorul italian Generali si PPF, un grup local de administrare a activelor, controlat de Petr Kellner, un important antreprenor ceh, in valoare de 4,09 miliarde dolari.

In cadrul acestui acord, Generali si PPF au infiintat impreuna o companie cu capital mixt, combinandu-si activele din Europa Centrala si de Est.

Grupul italian detine 51% din companie si a platit 1,1 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) catre PPF.

Pe langa marile acorduri, bancherii au raportat niveluri crescute ale activitatii din companiile de marime medie.

Principalul vector a fost reprezentat de consolidarea intr-o serie de sectoare, printre care cel de vanzari, componente de masini si dezvoltarea proprietatilor.

Acest lucru s-a datorat companiilor de marime medie din afara Europei, ce au urmat multinationalelor in penetrarea pietelor emergente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri