Analistii estimeaza ca in anul 2008 pretul petrolului va depasi 100 de dolari pe baril, pretul titeiului cunoscand o crestere puternica in cursul anului 2007, aratand putine semne de scadere chiar daca incetinirea cresterii economice a statelor industrializate ar putea afecta cererea, relateaza AFP, citat de NewsIn.
De la mai putin de 50 de dolari pe baril in luna ianuarie 2007, pretul petrolului a atins un record istoric de 99,29 dolari pe 21 noiembrie anul curent.

Putin observatori au estimat o crestere cu exceptia catorva, precum banca de investitii Goldman Sachs: din 2005, aceasta a estimat o crestere a preturilor, si preconizeaza la ora actuala o majorare a pretului barilului de petrol la 105 dolari, pana la sfarsitul anului 2008.

"O iarna rece, reducerea livrarilor de petrol din partea Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sau o sporire a productiei in statele ce nu fac parte din OPEC ar putea sa determine o scadere a preturilor sub 100 de dolari", a estimat un economist al Centre for Global Energy Studies din Londra, Leo Drollas.

Dupa ce au coborat sub 90 de dolari pe baril la inceputul lunii decembrie, preturile la petrol au depasit acest prag in ultimele zile.

Un analist al firmei de consultanta PFC Energy din Washington, David Kirsch, a estimat ca exista mari sanse ca preturile la titei sa treaca peste 100 de dolari pe baril in 2008.

Statele Unite ale Americii, numarul unu economic la nivel mondial, trebuie sa faca fata crizei din sectorul imobiliar si inaspririi conditiilor de creditare.

In aceste conditii, analistii bancii new yorkeze Merrill Lynch estimeaza o medie a pretului pe baril in 2008 de 82 dolari.

In ceea ce priveste producatorii, cei 13 membri ai OPEC ar fi putut incuraja o scadere a preturilor sporindu-si productia, insa au eliminat o asemenea posibilitate in cadrul reuniunii din decembrie de la Abu Dhabi.


Anumiti analisti considera cartelul celor 13 state ca fiind responsabil pentru majorarea preturilor. "OPEC nu a produs suficient, este atat de simplu", a afirmat Leo Drollas.

Pentru David Kirsch, 2007 a fost anul "de revenire a OPEC", dupa ce influenta cartelului, ce produce 40% din petrolul existent la nivel global, s-a diminuat in ultimii ani.

Acest lucru a atras atentia asupra "financiarizarii petrolului", potrivit careia titeiul va deveni o buna investitie pentru speculanti si fondurile de pensii.

"Acest lucru a inceput la sfarsitul anului trecut, iar acum observam aparitia altor tipuri de investitii", a indicat acesta.

Statele membre ale OPEC au criticat rolul speculatorilor in ceea ce priveste majorarea preturilor la petrol si volatilitatea acestora. Unul dintre factorii care nu va mai reprezenta un motiv de ingrijorare pentru anul 2008 este Iranul.

Publicarea recenta a unui raport american indica faptul ca Republica Islamica, al doilea producator de petrol din cadrul OPEC, a intrerupt programul sau de dezvoltare al armelor nucleare in 2003, atenuand si riscurile unei crize politice cu Statele Unite ale Americii, aceasta fiind o amenintare constanta in 2007.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri