Air France-KLM urmareste sa mentina Alitalia ca o compania separata, supravegheata de un consiliu de mandatari, dupa preluarea companiei aeriene italiene, potrivit unui raport publicat duminica ce confera detalii ale ofertei franceze.
In timp ce principalele sindicate si unii politicieni planuiesc proteste impotriva vanzarii unui pachet de 49,9% din compania italiana rivalei franco-olandeze, presedintele Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta, va incepe miercuri discutii exclusive cu guvernul italian, ce vor dura opt saptamani, relateaza cotidianul Il Sole 24 Ore.

Potrivit cotidianului economic, planul Air France-KLM presupune mentinerea sediului central Alitalia la Roma, sub conducerea a trei mandatari, dintre care unul va fi numit de Air France, unul de autoritatile italiene si al treilea va fi hotarat in comun de cele doua parti. Air France-KLM va avea 51% din dreptul de vot.

Un aranjament similar a avut loc in 2004, cand Air France a cumparat compania aeriana olandeza KLM.
Reprezentantii Alitalia nu au putut fi contactati duminica pentru comentarii.

Oferta, care evalueaza actiunile Alitalia la aproximativ 0,35 euro, presupune un schimb de actiuni si, la cea mai recenta cotatie a pietei, ar insemna ca statul italian va dobandi o actiune in cadrul noii companii in schimbul a 70 de actiuni Alitalia, mai scrie cotidianul.

Statul italian va avea un pachet de 3% din noul grup aerian, fata de 17,8%, participatia statului francez.
Il Sole precizeaza ca oferta Air France-KLM nu specifica exact cat va oferi pentru actiunile Alitalia care nu sunt detinute de stat.

In cadrul aceastei oferte, Air France-KLM solicita managementului Alitalia sa ajunga la un acord cu sindicatele in ceea ce priveste disponibilizarile, acord dificil, avand in vedere ca cele trei sindicate principale din Italia se opun vanzarii, preferand oferta rivala inaintata de compania italiana privata Air One.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri