Oamenii de afaceri pakistanezi sunt veterani ai crizelor politice, insa de aceasta data acestia cred ca situatia este mult mai diferita si mult mai grava, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

De la conducatorii de camioane la bogati oameni de afaceri, nimeni nu isi poate aduce aminte de ceva asemanator violentelor care au afectat Pakistanul dupa asasinatul fostului prim ministrul pakistanez, Benazir Bhutto.

“Asta este cea mai grava situatie cu care ne-am confruntat vreodata”, a declarat Barkat Ali, langa ramasitele unei benzinarii si ale unui restaurant construite de acesta la Karachi in urma cu patru ani.
“Acum fortele de securitate sunt pe strazi”, a adaugat acesta, referindu-se la soldatii ce patruleaza pe drumuri. “Insa daca acestia pleaca, revine frica. Asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata”.

Zona industriala Korangi arata ca un teatru de razboi, zeci de camioane au fost arse si ramasitele acestora se gasesc pe ambele parti ale strazilor.

Doua camioane incarcate cu grau inca ardeau marti, la cinci zile de la asasinat, care a declansat o adevarata spirala a violentelor, mai ales in Karachi, capitala provinciei din care provenea Bhutto.
Multimea a ars cladiri, vehicule si trenuri iar magazinele au fost jefuite.

“Ne-au ars fabrica. Am pierdut tot”, a declarat Rashid Ali Warraich, inconjurat de ramasitele arse ale afacerii de familie.

O mica fabrica ce producea prosoape de baie ce erau exportate in Statele Unite ale Americii, Unitatea 2 a uzinelor textile Fazal Sardar, a fost atacata de sute de manifestanti la o zi dupa asasinat.

Uzina fusese abandonata cu o zi inainte, neexistand astfel raniti.

“Este prima data cand cineva a intrat in fabrica si a incendiat-o, in toata istoria noastra”, a declarat Warraich care, precum alti oameni de afaceri din Karachi, a admis ca este socat de evenimente, in ciuda trecutului violent al politicii pakistaneze.

“Credem ca acest lucru nu este decat inceputul. Ne este teama de ce se va intampla data viitoare”, a adaugat acesta.

Industriasii din intreaga tara contabilizeaza pierderile.

In ciuda faptului ca doar aproximativ 12 fabrici de dimensiuni mici au fost arse in Karachi, cea mai afectata zona, teama s-a extins asupra intregii industrii pakistaneze. Muncitorii au preferat sa nu vina la munca pentru cel putin trei zile iar drumurile, caile ferate si garile au fost efectiv parasite.

Nu a existat nicio modalitate de a transporta bunurile in aceasta perioada, insa portul din Karachi, cel mai mare din tara, a continuat sa primeasca incarcaturi, in ciuda faptului ca nu au existat camioane disponibile sa le transporte.

Camera de comert si industrie din Karachi estimeaza ca pierderile din primele patru zile de la asasinatul lui Benazir Bhutto se ridica la aproximativ un miliard de dolari, reprezentand aproximativ 0,5% din produsul intern brut (PIB) al Pakistanului.

“Cred ca aceasta criza este cea mai mare pe care am avut-o in ultimele doua decenii. Nu am vazut niciodata un astfel de caz, in care atat de multe masini au fost incendiate”, a declarat seful Camerei de comert, Shamim Ahmed Shamsi.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri