In 2007 volumul tranzactiilor investite in Central London a totalizat 18,7 miliarde lire sterline, depasind totalul din 2006 care a ajuns la 14, 5 miliarde de lire sterline, conform ultimului raport privitor la piata investitiilor din Central London emis de consultantul global in real estate Cushman & Wakefield.
Aceasta valoare a fost atinsa in ciuda declinului accentuat al activitatii in trimestrul al patrulea cand volumul tranzactiilor a scazut la 2,32 miliarde lire sterline fata de 3,56 miliarde lire inregistrate in ultimul trimestru al anului anterior (2006). Aceasta a insemnat o scadere acuta fata de cele 6,1 miliarde lire tranzactionate in trimestrul al treilea 2007. Deal-urile cheie ale trimestrului au fost toate incheiate sau in luna iulie sau in august foarte devreme, inainte de a se face simtite efectele crizei creditelor.

City

In zona londoneza numita City volumul total al investitiilor in proprietati comerciale pe 2007 atinge 13,6 miliarde lire sterline; 54% din totalul achizitiilor fiind efectuate de fonduri straine si companii din afara Marii Britanii a caror principala activitate o reprezinta investitiile in propritati.
Raportul concluzioneaza ca statisticile contin in fiecare an un joc al jumatatilor, intrucat trimestrul al doilea din 2007 a inregistrat tranzactii de aproape 5 miliarde de lire sterline, in timp ce trimestrul al patrulea doar £ 1,7 miliarde (aceasta valoare include mult asteptata vanzare in valoare de 1 miliard de lire sterline a sediului central Citigroup din Canada Square nr 25, E14 insumand 113,665 mp catre Derek Quinlan si compania lui Glenn Maud, PropInvest).

"Scaderile de pe piata reflecta un eveniment care tine de piata de capital mai degraba decat un eveniment specific pietei proprietatilor, intrucat perspectivele pietei proprietatilor in regiunea londoneza City sunt inca puternice si raportul de sfarsit de an arata ca 2007 cresterea a fost aproximativ aceeasi ca in 2006, dar stocul disponibil a scazut de la 864.000 mp la 632.000 mp, iar cererea a crescut de la 530.000 mp la 650.000mp. In timp ce intram in 2008 cu ingrijorari privitoare la tendintele pietei pe termen scurt si mediu, sunt semne pozitive ca piata continua sa merga cu o rata de neocupare foarte scazuta (5,4 %) din totalul stocului si o dezvoltare echilibarata in urmatorii 2-3 ani, ceea ce ar insemna ca nu ne intoarcem la excedentul de stoc inregistrat de piata in 2003 si 2004. Din punctul de vedere al investitiilor, randamentele s-au modificat cu aproximativ 100 de puncte de baza in a doua jumatate a lui 2007, dar credem ca ne apropiem de punctul in care este posibila recunoasterea valorii reale in anumite parti ale pietei", a declarat Tim Sketchley, Chairman of Capital Markets la Cushman & Wakefield.

West End

In total s-au investit peste 635 milioane lire sterline in zona londoneza numita West End in trimestrul al treilea al 2007. Comparativ cu acelasi trimestru al anului anterior, suma reprezinta mai putin de jumatate din totalul de 1,8 miliarde lire sterline investite in Q£ 2006. Ultimul trimestru din 2006, Q4 a inregistrat un total de 1,6 miliarde.

Cifrele arata ca peste jumatate din intreaga activitate din Q4 a fost realizata de fonduri straine, grupuri private de investitii sau companii straine a caror principala activitate o reprezinta investitiile in propritati. Urmeaza companiile britanice specializate in investitiile in proprietati cu un total de 28% din activitatea de pe piata in timp ce fondurile britanice reprezinta doar 11% din piata.

"In ciuda scaderii accentuate a activitatii investitionale in trimestrul al patrulea, tranzactii se fac. Piata inregistreaza o corectie foarte rapida a preturilor si in timp ce instritutiile se retrag, sunt multi investitori privati, in special cumparatori straini care considera West End-ul ca avand o valoare buna pe moment si incep sa achizitioneze", a declarat Clive Bull, partener Central London Capital Markets la Cushman & Wakefield.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri