Castigurile bancilor chinezesti din 2008 vor fi afectate probabil de efectul de avalansa al crizei creditelor declansata ca urmare a problemelor din sectorul american ipotecar si de miscarile Beijingului pentru a tempera cresterea economica, a afirmat luni seful China Merchants Bank, citat de Reuters.
"Trebuie sa fim realisti", a aratat presedintele China Merchants Bank Co, a sasea banca din China, Ma Weihua, in cadrul unui interviu acordat Reuters.

Aceasta banca, cel mai mare creditor din China care nu este de stat, a facut in 2004 investitii legate de sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc, pe care le-a vandut doi ani mai tarziu, cu o marja de profit de 13,4%.

Bancile mai mari de stat din China ar putea avea de suferit insa.

Bank of China ar putea afisa pierderi pentru 2007, ca urmare a unei deprecieri masive a activelor, de miliarde de dolari, in urma investitiilor facute in sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc, a aratat luni publicatia South China Morning Post, citata de Reuters. Informatiile publicate in South China Morning Post au determinat o coborare cu 6,4% a actiunilor listate la bursa din Hong-Kong.

Citand surse anonime, publicatia a aratat ca autoritatile chineze de reglemenetare din sectorul bancar au avertizat conducerea tarii ca Bank of China si alte doua banci de stat ar trebui sa isi faca provizioane pentru toate activele care au fost afectate de criza declansata din sectorul american ipotecar cu grad mare de risc.

Reprezentantii Bank of China i-au surprins pe investitori in august 2007, anuntand ca banca are valori mobiliare in valoare de 9,65 miliarde dolari legate de sectorul ipotecar american. Valoarea expunerii era de 7,95 miliarde dolari pana la sfarsitul lui septembrie, iar in octombrie 2007, reprezentantii bancii au anuntat ca au alocat 643 milioane dolari in provizioane si rezerve pentru investitiile legate de sectorul american al creditelor ipotecare.

Ma a mai aratat ca turbulentele din sectorul american ipotecar si criza internationala a creditelor care a fortat mari banci americane, cum ar fi Citigroup sau Merrill Lynch, sa afiseze deprecieri ale activelor de zeci de miliarde de dolari, reprezinta "ceva cu totul nou" pentru autoritatile chineze de reglementare si pentru banci.

Comentariile lui Ma sunt in conformitate cu declaratiile autoritatii de reglementare din sectorul bancar din China, care a aratat pe pagina sa de internet ca imprumuturile neperformante chinezesti ar putea creste anul acesta ca urmare a accentuarii riscurilor legate de creditare.

"Situatia de pe pietele financiare internationale devine mai complicata din cauza crizei americane a creditelor", a spus vicepresedintele comisiei chineze de reglementare din sectorul bancar, Jiang Dingzhi, citate de Reuters.

"Riscurile de pe pietele de capital si din sectorul imobiliar vor duce la o accentuare a riscurilor legate de creditare", a explicat Jiang, care a adaugat ca se accentueaza presiunea privitoare la creditele neperformante.

Ma, pe de alta parte, a aratat ca bancile chinezesti vor avea de castigat ca urmare a Jocurilor Olimpice de la Beijing si a adaugat ca Merchants Bank a dublat numarul de carduri emise in 2007, pana la 20 de milioane, ca urmare a unei campanii de marketing legata de jocurile olimpice.

Şeful Merchants Bank se asteapta insa ca banca centrala a Chinei sa continue sa isi inaspreasca politica monetara si controalele economice. Oficialii de la Beijing au majorat de mai multe ori dobanda de politica monetara si rezervele minime obligatorii ale bancilor in 2007 si au indicat bancilor sa isi diminueze creditarea ipotecara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri