Industria petroliera ar putea fi una dintre cele mai afectate sectoare in cazul in care economia americana va intra in recesiune in cursul acestui an, ieftinirea rapida a petrolului reducand o parte din elanul acumulat in ultimii patru ani de sectorul petrolier.
Temerile legate de posibilitatea unei recesiuni a declansat un val de vanzari pe pietele financiare din intreaga lume, iar Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a redus in cursul zilei de marti dobanda de politica monetrara cu 0,75 puncte, la 3,50%, pentru a elimina o parte dintre aceste temeri.

O recesiune ar reduce drastic consumul de energie si ar face ca cererea sa scada in lumea intreaga, stopand cursa preturilor la petrol, care a depasit nivelul de 100 dolari pe baril la inceputul acestui an, pe fondul reducerii stocurilor, riscurilor geopolitice si slabiciunii dolarului.

Analistii si investitorii au declarat ca marile companii petroliere integrate, precum Exxon Mobil Corp, Royal Dutch Shell, BP Plc si Chevron Corp, vor putea sa reziste unei recesiuni, mult mai bine decat companiile petroliere independente, specializate pe explorarea si productia de petrol, care sunt mai expuse la preturile hidrocarburilor.

Companiile integrate, care detin capacitati de explorare si productie, cat si de rafinare, pe langa extinderea pe plan international, vor contribui la atenuarea caderii sectorului, afirma expertii, potrivit Reuters citat de NewsIn.

Pretul la petrol a scazut deja cu 10% fata de nivelul maxim, atingand ieri cea mai scazuta valoare inregistrata in ultima luna, de 89,29 dolari pe baril.

Un analist al Benchmark Co, Mark Gilman, a declarat ca scaderea pretului la petrol in cazul unei recesiuni depinde de cat de indeaproape vor urmari pietele elementele fundamentale ale sectorului.
"Avem toate motivele sa credem ca evolutia elementelor fundamentale este ciclica. Cererea este direct proportionala cu nivelul activitatii economice ", a declarat Gilman.

Insa Gilman, precum si alti experti ai sectorului, au declarat ca evolutia recenta a preturilor la petrol nu a respectat intotdeauna fundamentele economice, fiind astfel dificil de estimat amploarea unei potentiale caderi.

"Sincer, ne asteptam la o corectie in a doua jumatate a anului 2007, din cauza reducerii cererii", a declarat Ropp. "Cred ca sunt multi speculatori care, impreuna cu evolutiile geopolitice, incep treptat sa iasa de pe piata", a adaugat acesta.

"Chiar si in cazul unei recesiuni, cheltuielile pe proiectele de explorare si productie vor fi in continuare robuste, atat timp cat pretul petrolului se va mentine la niveluri de peste 60 de dolari pe baril", a declarat Neill Morton, analist al MF Global din Londra.

Potrivit lui Morton, proiectele campurilor petroliere vor fi primele anulate daca pretul petrolului va scadea rapid, deoarece exploatarea acestora pentru a crea combustibil este foarte costisitoare.
Gilman a declarat ca marile programe de rascumparare a actiunilor, care au contribuit la aprecierea actiunilor, vor fi primele abandonate.

Acesta a mai spus ca programele majore de cheltuieli ale capitalului permit foarte putin companiilor sa reactioneze, dat fiind faptul ca proiectele mari necesita timp si investitii stabile.

"Excesul de capital va scadea ca rezultat al pretului scazut. Cred ca va exista o rascumparare de actiuni", a adaugat Gilman.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri