Miliardarul Viktor Vekselberg va vinde participatia detinuta in compania TNK-BP, numarul trei in sectorul petrolier din Rusia, daca cumparatorul va plati suma de 60 miliarde dolari pentru companie, o cifra cu mult peste valoarea actuala, potrivit cotidianului Vedomosti, citat de Reuters.
Vekselberg a declarat pentru cotidianul de afaceri Vedomosti ca nici el si nici partenerii sai nu au purtat discutii cu companiile petroliere Gazprom sau Rosneft in ceea ce priveste vanzarea participatiilor detinute in TNK-BP.

Decizia de vanzare a participatiilor a devenit posibila dupa mai multe consultari cu actionarii rusi, ce detin 50% din TNK-BP, si cu grupul British Petroleum (BP), ce detine restul de 50%, potrivit NewsIn.

Vekselberg si alti actionari rusi au refuzat in repetate randuri planurile de vantare a participatiilor, iar declaratiile facute de Vekselberg pentru cotidianul Vedomosti devin primul indiciu privind decizia de a vinde participatia.

"Voi fi gata sa vand participatia cumparatorului care va oferi 60 miliarde dolari, suma ce reprezinta capitalizarea intregii companii. Insa nimeni nu ofera aceasta suma", a spus Vekselberg.

Capitalizarea TNK-BP a oscilat in jurul sumei de 40 miliarde dolari in 2007, insa recent a scazut la 25 miliarde dolari.

Partea listata nu include si participatia de 50% a TNK-BP in firma Slavneft, a carei capitalizare este estimata de analisti la 7,5-10 miliarde dolari.

"Nu am primit nicio oferta din partea Gazprom. Nu purtam negocieri. Din cate stiu, nici partenerii nostri nu doresc deocamdata vanzarea TNK-BP", a adaugat Vekselberg.

"Avem in plan o strategie de dezvoltare care va dura cel putin cinci ani. De ce sa vinzi compania? Astazi, asteptarile noastre sunt mai mari decat orice propunere care ar putea veni", a declarat Vekselberg.

In ciuda mai multor refuzuri din partea actionarilor TNK-BP, analistii se asteapta in continuare ca Gazprom sa achizitioneze 50% din companie cat mai repede, dat fiind faptul ca guvernul de la Kremlin cauta sa-si maximizeze controlul asupra sectorului energetic, considerat a fi de interes strategic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri