Zona economica libera de pe Insula Serpilor va aduce venituri fabuloase oamenilor de afaceri apropiati presedintelui ucrainean, care vor recurge la artificii aflate la limita legalitatii pentru a-si desfasura activitatile, sustine presa ucraineana.
Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a semnat la 15 ianuarie un decret privind transformarea Insulei Serpilor intr-o zona economica speciala. Prin decretul privind masurile de maxima urgenta in vederea dezvoltarii zonei de sud-vest a regiunii Odesa, Viktor Iuscenko insarcineaza Guvernul sa elaboreze si sa transmita Parlamentului spre aprobare proiectul de lege referitor la infiintarea pe Insula Serpilor a unei zone economice libere si, totodata, sa adopte masurile necesare in vederea dezvoltarii infrastructurii si activitatilor economice, nu doar pe Insula Serpilor, ci si pe platoul continental al Marii Negre.

Intre acestea, figureaza punerea urgenta in exploatare a complexului de dane portuare pe Insula Serpilor si alimentarea cu energie electrica a satului Belii, recent infiintat acolo. Chiar daca potentialul castig economic de pe urma exploatarii danelor este egal cu zero, Ministerul Transporturilor va insista asupra alocarii anuale de fonduri din bugetul de stat pentru mentinerea cheiurilor in stare de functionare, scrie portalul ucrainean Business Information Network, citat de NewsIn.

Potrivit directorului adjunct al portului Odesa, Iuri Vasikov, prin ordin al ministrului transporturilor, in proprietatea portului Odesa au fost transmise doua dane ale insulei, una dintre acestea fiind capabila sa primeasca nave de pana la 8.000 tone, iar cea de-a doua este destinata vaselor de capacitate mica.

"Nu avem in vedere posibilitatea folosirii comerciale a acestor dane – ele nu sunt utilizabile pentru incarcarea si descarcarea marfurilor. Singura varianta prin care se poate obtine ceva venit este folosirea lor in business-ul turistic, dar in felul acesta nu vor putea fi acoperite, oricum, cheltuielile pentru reconstruirea cheiurilor si mentinerea lor in stare de functionare", a spus Vasikov.
Specialistii portului au calculat deja ca danele Insulei Serpilor au nevoie de investitii initiale de 3 milioane hrivne ucrainene (circa 600.000 de dolari), iar ulterior cate 1,5 milioane de hrivne pe an (circa 300.000 de dolari).

Deputatul Radei Supreme si conducatorul grupului de deputati pentru relatii interparlamentare cu Romania, Iuri Kruk, este de acord cu faptul ca deocamdata nu exista ratiuni economice pentru dezvoltarea Insulei Serpilor si a cheiurilor de acolo, dar aceasta ratiune poate sa apara mai tarziu, cand aici vor incepe lucrarile de exploatare a zacamintelor de petrol si gaze. Aceste zacaminte sunt evaluate la 10 miliarde de metri cubi de gaze si 10 milioane de tone de petrol.

Expertii considera ca decizia privind reconstruirea cheiurilor Insulei Serpilor este o continuare a vointei politice a Ucrainei de a conferi acestui loc un statut administrativ-teritorial important. "Pentru Ucraina este oportun sa desfasoare orice fel de activitate administrativa pe insula, pentru ca interesele tarii cer ca Insula Serpilor sa fie recunoscuta nu ca stanca, asa cum insista Romania, ci ca insula", explica directorul de programe de analiza politica si securitate al Centrului international pentru studii de perspectiva, Victor Ciumak.

Portalul de analize aminteste in context ca in 2004 Romania a atacat Ucraina la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, cerand sa-i fie atribuit insulei statutul de stanca, ceea ce ar lipsi Ucraina de platoul continental bogat in zacaminte de petrol si gaze. O decizie definitiva se asteapta a fi luata la Haga pana la sfarsitul acestui an.

Intre timp, oamenii de afaceri apropiati presedintelui Iuscenko numara deja veniturile ce urmeaza sa fie obtinute de pe urma importurilor prin asa-numite "scheme gri", puse in aplicare prin intermediul zonei economice libere de pe Insula Serpilor, scrie Business Information Network.

Idea crearii unei zone economice libere pe Insula Serpilor nu este una noua, dar de data aceasta are sanse reale sa fie pusa in aplicare, potrivit portalului.

O initiativa in acelasi sens a fost formulata de fostul ministru al transporturilor Viktor Bondari, in 2006. Apoi ideea a fost preluata de administratia orasului Odesa, care a realizat imediat ce avantaje pentru regiune poate aduce acest proiect. Si guvernul lui Ianukovici a sustinut de asemenea ideea crearii zonei economice libere pe Insula Serpilor, iar acum, printr-un gest elegant al presedintelui Iuscenko, zona economica libera urmeaza sa fie creata de guvernul Iuliei Timosenko, cunoscuta pentru pozitia ei potrivnica zonelor economice libere.

Motivele unui interes atat de viu din partea autoritatilor de la Kiev sunt evidente – Ucraina incearca prin toate mijloacele posibile sa-si "rezerve" insula, castigand in conflictul cu Romania. La mijloc sunt petrolul si gazele. Iar zona economica libera, la fel ca si infiintarea in 2006 a unei localitati pe insula, nu este un scop in sine, ci o metoda, arata Business Information Network.

Logica autoritatilor ucrainene este de inteles. Cu cat mai multa infrastructura si investitii vor fi pe Insula Serpilor, cu atat mai Greu ii va fi Bucurestiului oficial sa-si sustina pozitiile. Desigur ca va fi interesant de urmarit in ce mod guvernul Iuliei Timosenko va gasi "echilibrul de aur", comenteaza portalul. Fiind un inamic al zonelor economice libere, Iuliei Timosenko ii va fi foarte greu sa le explice Partidului Regiunilor si altor formatiuni de ce unele zone economice libere sunt "bune", iar altele "rele", ceea ce va provoca un conflict si o ruptura definitiva cu aceste formatiuni, care au propriile interese in zonele economice libere.

Nu trebuie ignorata nici comunitatea internationala, care urmareste cu foarte multa atentie tot ceea ce tine de facilitatile acordate business-ului ucrainean, astfel incat aparitia unei zone economice libere pe Insula Serpilor ar putea fi ca o gluma proasta la urmatoarea etapa a demersurilor pentru aderarea Ucrainei la Organizatia Mondiala a Comertului.

Toate aceste aspecte insa par sa fie considerate de unii politicieni drept niste impedimente marunte, fata de viitoarele bonusuri. Iar acestea se intrevad nu doar in sfera geopoliticii strategice. Crearea oricaror structuri de genul zonelor economice libere inseana in primul rand multi bani pentru oamenii de afaceri apropiati puterii. Interesul mediului de afaceri pentru importul de marfuri prin "scheme gri" in viitorul apropiat va fi doar in crestere, oricat ar vorbi presedintele si guvernul despre inasprirea controalelor la frontiera. Presedintelui si intereselor nationale le va ramane geopolitica, iar business-ului loial posibilitatea de a face bani, apreciaza portalul analitic Business Information Network. Astfel incat e foarte mare probabilitatea ca noua zona economica libera sa devina inca o"gaura neagra", un subterfugiu pentru economia subterana. Doar ca de data acesta o vor putea folosi nu oamenii de afaceri din Donetk (sustinatori ai fostului premier prorus Ianukovici), ci doar cei proprezidentiali. Farmecul acestei zone va consta in faptul ca ea nu va putea fi inchisa, deoarece activa ei functionare va fi o garantie a apararii intereselor geopolitice a tarii pe ansamblu, conchide portalul de analize economice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri