Santander, cea mai mare banca din zona euro, a inregistrat in 2007 un profit net de 8,11 miliarde euro, in crestere cu 23%, fara a calcula o pierdere de 1,4 miliarde euro, legata partial de participatia in cadrul bancii americane Sovereign, scrie Reuters, citat de NewsIn.
Santander a transmis intr-un comunicat publicat joi ca, incluzand deprecierea activelor si castigurile exceptionale, profitul net a fost de 9,06 miliarde euro.

Cei 11 analisti chestionati de Reuters estimau un profit de 8,26 miliarde euro, respectiv de 9,05 miliarde euro daca erau incluse si castigurile extraordinare.

Bancile spaniole au fost scutite de pierderile uriase cauzate de criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite, inregistrate de multe alte banci, insa Santander a fost expusa prin pachetul de 24,9% pe care il detine la Sovereign, banca ce a inregistrat mari deprecieri de active si care a anulat dividendele aferente celui de-al patrulea trimestru din 2007.

Cotatia actiunilor Sovereign a scazut la 12,75 dolari, cu mult sub media de 25 dolari/actiune platita de Santander pentru participatie. Banca Santander, care are o politica axata pe achizitii, nu a precizat daca este in continuare interesata de preluarea integrala a Sovereign, optiune pe care o va avea din luna mai.

In total, Santander a inregistrat in 2007 castiguri de capital de 2,35 miliarde euro, care includ 1,08 miliarde euro din vanzarea de proprietati, 622 milioane euro din vanzarea unitatilor de pensii din America Latina si 650 miliarde euro din vanzarea unor pachete de actiuni din subsidiarele italiene si portugheze.

Pe langa pierderile de 737 milioane euro asociate cu Sovereign, Santander a inregistrat deprecieri ale activelor si din cumpararea de portofolii ale clientilor in Brazilia si din investitii in Portugalia.

Santander, care a estimat ca in 2008-2009 va avea castiguri per actiune in crestere cu 15%, a anuntat ca va plati dividende de 0,65 euro/actiune la afisarea rezultatelor din 2007, in crestere cu 25%.

Veniturile nete din dobanzi au urcat cu 22,6% la 15,3 miliarde euro, in timp ce profitul operational anual a crescut cu 32,3%, la 14,84 miliarde dolari, in ton cu asteptarile.

Creditele totale acordate Santander au crescut cu 8% si au atins 574 miliarde euro. Procentul creditelor neperformante a urcat la 0,95% din total, fata de 0,82% in anul precedent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri