In clasamentul celor mai bogate cluburi din lume, Real Madrid se mentine pe prima pozitie, pentru al treilea an consecutiv, cu o avere de 320 milioane euro, iar Manchester United ajunge pe pozitia secunda, cu o avere de 285 milioane euro, dupa ce anul trecut ocupa locul patru.
Clubul de footbal englez Manchester United a ocupat prima pozitie timp de opt ani la rand in topul realizat de Deloitte, pana cand spaniolii au reusit, in cele din urma, sa schimbe ierarhia.
Chiar daca in fiecare an inregistreaza pierderi uriase, cei de la Chelsea reusesc totusi sa ocupe in acest an pozitia a patra, iar topul Deloitte continua tot cu o echipa din Premier League pe locul cinci, Arsenal. De altfel, Anglia este tara cel mai bine reprezentata, avand sapte echipe in top 20.

In ciuda acestui fapt, trei dintre cele patru echipe care au parasit lista celor mai bogate cluburi din lume sunt tot cluburi engleze: Manchester City, Rangers si West Ham United.

De asemenea, topul surprinde faptul ca primele 10 pozitii continua sa fie detinute de aceleasi cluburi, cu o singura exceptie, italienii de la Juventus. Clubul a parasit top 10 in aceasta editie, dupa ce, in sezonul 2006/2007 au evoluat in liga secunda, locul lor fiind acupat de rivalii de la AC Roma.

In realizarea top-ului, Deloitte's Football Money League are in vedere veniturile obtinute din vanzarea biletelor, a produselor promotionale ce au inscriptianat sigla clubului si a sumelor obtinute din contractele de difuzare a meciurilor. Sumele obtinute prin transferuri sau profitabilitatea clubului nu reprezinta criterii de evaluare.

Urmarind aceste criterii, veniturile totale intergistrate de primele 20 de cluburi, in totalitatea lor europene, au crescut in sezonul 2006/2007 cu 11%,ajungand la suma de aproximativ 3,4 miliarde de euro, integistrand astfel cea mai mare rata a cresterii din 2002/2003.

Sub conducerea lui Fabio Capello, spaniolii de la Real Madrid au reusit sa-si imbunatateasca pozitia in Primera Division si, astfel sa-si mentina titlul de cel mai bogat club de football din lume, veniturile sale ajungand la 320 milioane euro, fata de 272 milioane euro anul trecut.

Dupa ce a terminat sezonul pe prima pozitie in Premier League, a ajuns in semifinala Champions League si finala FA Cup, Manchester United a reusit sa ocupe pozitia a doua in topul celor mai bogate cluburi din lume, cu un venit de 285 milioane de euro (fata 226 milioane de euro in sezonul trecut), subclasandu-i astfel pe cei de la Barcelona si Juventus.
“ Avand in vedere sumele vehiculate de noile contracte de difuzare a meciurilor Premier League in sezonul 2007/2008, Manchester United are toate sansele sa-i depaseasca in top pe cei de la Real”, declara Dan Jones, reprezentantul organizatiei Deloitte. “O evolutie buna in Champions League ar putea, de asemenea, sa-i propulseze pe prima pozitie”.

Deloitte considera ca sumele uriase platite in acest an pentru drepturi de difuzare in Premier League ar putea sa aduca mai multe achipe din campionatul englez in top 20.

“Primele sapte- opt cluburi din topul clasamentelor vor fi, in principiu, aceleasi, cu mici modificari ale pozitiilor pe care le ocupa. Real Madrid va fi in continuare avantajat de contractele extrem de favorabile pe care le are cu televiziunile si de faptul ca biletele la meciurile lor sunt vandute in totalitate cu mult timp inaintea desfasurarii meciurilor. Principalii lor candidati, cei de la Manchester United vor incerca sa se claseze pe prima pozitie renegociing acordurile financiare ale clubului, crescand pretul la bilete si, bineinteles, reusind o performanta cat mai buna in competitiile europene”, declara Harry Philp, director al companiei de consiliere financiara in domeniu sportiv, Hermes Sports Partners.

Cele mai bogate cluburi de fotbal din lume
Pozitie Club Valoare
1. Real Madrid 320 mil. euro
2. Man Utd 285 mil. euro
3. FC Barcelona 263 mil. euro
4. Chelsea 255 mil. euro
5. Arsenal 238 mil. euro
6. AC Milan 206 mil. euro
7. Bayern Munchen 201 mil. euro
8. Liverpool 180 mil. euro
9. Inter Milano 176 mil. euro
10. AS Roma 142 mil. euro

Sursa: Deloitte 2006/07
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri