Sefii fondurilor private de investitii (private equity) se vor intruni in aceasta saptamana in Munchen, Germania, in cadrul unei mari conferinte, intr-o atmosfera care contrasteaza cu cea de anul trecut.
In februarie 2006, discutiile din cadrul conferintei au fost axate pe afacerile de miliarde de dolari care erau luate in calcul si pe fondurile de investitii care for efectua oferte publice initiale.

Dupa incheierea unor afaceri precum cumpararea companiei emergetice TXU Corp. pentru 31,8 miliarde doolari si a Equity Office Properties Trust, pentru 22,9 miliarde dolari, fondurile private de investitii pareau invincibile.

Co-fondatorul Blackstone Group, Steve Schwarzman, a declarat reporterilor in cadrul conferintei ce a avut loc anul trecut la Frankfurt ca a identificat tinte importante de preluare. "Am luat in calcul afaceri in jurul valorii de 50 miliarde dolari", a declarat acesta. "Am tintit o astfel de afacere in Germania, insa actiunile s-au apreciat prea mult si am fost nevoiti sa renuntam".

David Rubenstein, co-fondatorul fondului de investitii Carlyle Group, a fost citat de cotidianul Independent anul trecut cand a estimat ca o afacere de 50 miliarde dolari va fi incheiata pana la sfarsitul anului, in timp ce o afacere de 100 miliarde dolari ar fi posibila in doi ani.

O discutie pro si contra lansarii de oferte publice de catre fondurile private de investitii a avut loc cu cateva luni inainte ca Blackstone sa lanseze oferta publica initiala.

Cu o luna inainte, in cadrul unui interviu acordat in ianuarie 2007 pentru Wall Street Journal, Henry Kravis din cadrul Kohlberg Kravis Roberts & Co declara: "Nu am mai intalnit o asemenea perioada, cand banii sunt atat de disponibili la nivel mondial". Cu un an mai tarziu, situatia s-a schimbat radical.

Pietele au incetat sa functioneze la sfarsitul varii, in urma crizei creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat, oprind brusc dezvoltarea achizitiilor, care dusese la inceierea unora dintre cele mai mari afaceri. Finantarea cumpararilor masive a fost intrerupta, in timp ce afacerile deja incheiate au fost supuse unui grad ridicat de risc.

Situatia bancilor era foarte dificila, dupa ce, in urma crizei creditelor, au ramas cu miliarde de dolari in imprumuturi si obligatiuni emise pentru finantarea achizitiilor.

O serie de afaceri incheiate de fondurile private de investitii au fost anulate sau renegociate, unele dintre acestea ducand la litigii costisitoare care au afectat imaginea fondurilor private.

Intre timp, volatilitatea pietelor de capital a dus la scaderea cotatiei actiunilor Blackstone Group, care a facut in iunie o oferta publica initiala de 31 dolari/actiune, insa a inchis sedinta de vineri la o cotatie de 15,72 dolari/actiune, descurajand alte fonduri de la a face oferte publice proprii.

Pe agenda delegatilor ce urmeaza sa se intruneasca va figura probabil si estimarea momentului in care pietele financiare isi vor reveni suficient pentru a realiza din nou achizitii finantate prin imprumuturi.
"Unul dintre principalele subiecte de discutie va fi modul in care pietele de creditare ne vor afecta capacitatea de a incheia afaceri si de a refinanta companiile pe care le avem deja in portofoliu", a declarat un director de fond de investitii, care a preferat sa nu fie numit.

In timp ce criza creditelor va fi principalul subiect de discutie in cadrul intrunirii sefilor de fonduri private de investitii, ar putea fi abordate si alte teme, de la impactul fondurilor de investitii suverane care tintesc investitii, la impactul unei schimbari a administratiei Statelor Unite.

Imaginea ramane una dintre problemele majore ale fondurilor private de investitii, in care sunt implicati unii dintre cei mai bogati oameni din lume, dupa ce au fost acuzate de sindicate ca beneficiaza de castiguri prea mari profitand de pe urma companiilor cumparate.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri