Ungaria a anuntat luni ca se va alatura proiectului rus South Stream, care va transporta gaz rus catre Europa, in timp ce Moscova a subliniat ca aceasta conducta nu ameninta proiectul european Nabucco, transmite Reuters.
"Exista un acord pe care vrem sa il semnam in urmatoarele zile", a declarat premierul ungar Ferenc Gyurcsany intr-o conferinta de presa, dupa ce s-a intalnit cu prim-vicepremierul rus Dmitri Medvedev.
"Este un acord pentru un segment in Ungaria al proiectului South Stream. Va fi semnat la Moscova joi", a spus el.

"Am ajuns la un acord astazi pentru crearea unei companii mixte, detinuta in proportie de 50% de cele doua parti. Ungaria va fi reprezentata de o companie detinuta in proportie de 100% de stat", a spus Gyurcsany, iar Medvedev a adaugat ca Rusia va fi reprezentata de Gazprom.

Intr-o scurta vizita la Belgrad, tot luni, Medvedev a incheiat cu Serbia acordul pentru segmentul de pe teritoriul acestei tari al conductei South Stream, a carei constructie incepe in 2012.

Proiectul de 10 miliarde de euro initiat de Gazprom in parteneriat cu grupul italian ENI este destinat sa aduca gaz din Siberia catre Europa. Capacitatea conductei este estimata la 30 de miliarde de metri cubi de caz, suficient cat sa acopere consumul pe un an al unei tari de dimensiunea Spaniei.

Analistii considera proiectul South Stream un posibil rival pentru Nabucco, proiect european pentru construirea unei conducte care sa transporte gaz din Azerbaidjan catre Europa de Sud prin Turcia, cu obiectivul de a reduce dependenta Europei fata de Rusia.

Medvedev si Gyurcsany au apreciat ca nu exista niciun fel de rivalitate intre South Stream si vreun alt proiect.

"South Stream nu va avea niciun impact negativ asupra Nabucco, asa cum Nabucco nu va avea un impact negativ asupra South Stream", a spus Medvedev.

"Ungaria este interesata ca ambele conducte sa treaca pe teritoriul sau", a spus premierul Gyurcsany. El a estimat costul segmentului ungar al South Stream la aproximativ "doua miliarde de dolari sau euro", investitie ce va fi recuperata in termen de 15 ani.

"Ne asteptam ca segmentul ungar sa aiba o capacitate de cel putin 10 miliarde de metri cubi" pe an, a spus el.

Directorul general al Gazprom Alexei Miller le-a spus jurnalistilor ca se asteapta ca South Stream sa inceapa sa functioneze din 2013. "Data exacta depinde de studiile de fezabilitate, dar sunt sigur ca 2013 este o data realista".

"Suntem siguri ca in urmatoarele cateva luni, va fi creata compania care sa puna in aplicare proiectul. Scopul nostru este sa diversificam aprovizionarea cu energie a Europei", a mai spus el.

Miller a adaugat ca "Ungaria nu este punctul terminus al conductei". "In urmatoarele zile, veti afla vesti despre rezultatele altor negocieri", a adaugat el, fara sa faca alte precizari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri