Moneda unica europeana a depasit azi dimineata pragul de 1,51 dolari, apreciindu-se pana la 1,5144 dolari, din cauza perspectivelor economiei americane si politica Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, ce ar putea decide o noua reducere a dobanzii de referinta.

Euro a depasit marti, pentru prima data de la crearea sa, in 1999, pragul psihologic de 1,50 dolari, depasind astfel precedentul record, de 1,4967, atins la data de 23 noiembrie 2007, conform Reuters, citat de NewsIn.

La 08:30, ora Romaniei, euro se mentinea peste nivelul de 1,51 dolari, cu o clara tendinta de crestere.
Pe fondul unui flux continuu de indicatori nefavorabili si a perspectivei unei noi reduceri a dobanzii de referinta de catre Fed, dolarul slabeste constant fata de euro in ultimilele luni, moneda europeana fiind sustinuta si de politica monetara inflexibila a Bancii Centrale Europene.

Un indice german, barometrul Ifo, ce masoara moralul sefilor de companii, a oferit date mult mai bune decat se astepta, alimentand ideea ca principala economie europeana, si implicit intreaga economie europeana, va rezista in aceasta perioada marcata de turbulente.

Dolarul si-a continuat caderea dupa ce presedintele Fed, Ben Bernanke, a lasat sa se inteleaga ca vor urma si alte reduceri ale dobanzii de referinta. Bernanke a recunoscut ca slabiciunea dolarului are un efect inflationist, oferind insa asigurari ca Fed nu crede ca increderea in dolar ar fi afectata.

"Nu exista, pentru moment, semnale conform carora investitorii sau alti detinatori de valute s-au indeparat iremediabil de dolar", a afirmat Bernanke.

"Nu exista niciun indiciu in discursul sau care sa confirme ca Fed nu va reduce dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, cu ocazia sedintei din martie", a declarat un analist al Capital Economics, Paul Ashworth.

Fed a redus deja dobanda cheie cu 1,25 puncte in ianuarie, care se afla momentan la un nivel de 3%, sub cel de 4% din zona euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri