Producatorul de bauturi racoritoare, PepsiCo, va cumpara producatorul rus de sucuri OAO Lebedyansky, pentru 1,4 miliarde de dolari (889 milioane euro), relateaza Wall Street Journal.
Tranzactia reprezinta cea mai importanta afacere inregistrata pana acum in sectorul bunurilor de consum din Rusia.

PepsiCo si Pepsi Bottling Group Inc. au decis sa achizitioneze 75,53% din compania ruseasca, care este cel mai mare producator de sucuri, detinand acum 30% din piata de bauturi racoritoare din Rusia.

Tranzactia ar trebui sa se incheie pana la inceperea celui de al treilea trimestru si exclude preluarea liniilor cu mancare pentru copii si apa minerala, dar include datoriile eventuale ale companiei rusesti.

“Acest parteneriat ne ofera o baza solida pentru continuarea extinderii intr-una din cele mai rapide si dezvoltate piete de sucuri si avanseaza transformarea globala a portofoliului Pepsi”, a declarat Michael White, director executiv al PepsiCo International.

Afacerea incheiata ofera companiei Pepsi un profit aditional, dat fiind faptul ca piata de bauturi racoritoare din SUA a stagnat, in ultima perioada.

Prin cumpararea companiei Lebedyansky, Pepsi isi permite “sa se joace” cu rivala sa, compania Coca-Cola, pe piata ruseasca de sucuri, cea din urma cumparand Multon, pentru 500 de milioane de dolari (317 milioane euro), in 2005, care este competitorul lui Lebedyansky.

Interesul investitorilor straini in acest sector, care beneficiaza de un val marit de consumatori rusi, s-a intensificat, recent, firma privata din Marea Britanie, Lion Capital, cumparand, anul trecut, 75% din compania Nidan, care produce, cu acordul PepsiCo, bautura numita Tropicana.

Piata de bauturi racoritoare va creste cu 13%, pana in 2011, datorita volumului de productie ridicat si al preturilor, sustin analistii economici din Rusia.

Rusii au consumat, in medie, 20,1 litri de suc/persoana, in 2007, ceea ce este echivalent cu jumatate din nivelul de suc consumat in vestul Europei.

Compania Lebedyansky a inregistrat, in 2007, un profit de 800 de milioane de dolari (508 milioane euro). PepsiCo detine, deja, cinci fabrici de bauturi racoritoare in Rusia, si produce snacksuri, cum sunt Lay's sau Cheetos, intr-o alta fabrica de langa Moscova.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri