Foarte multe fabrici detinute de sud-coreeni in estul Chinei se inchid pe furis, deoarece proprietarii lor pleaca din cauza cresterii costurilor si lasa in urma muncitori amarati, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Li Hua si mai mult de 200 de colegi de ai sai s-au luptat timp de un an ca sa obtina salariile pe sase saptamani care le erau datorate cand proprietarul fabiricii de jucarii la care lucrau a disparut in timpul sarbatorii de Anul Nou Chinezesc din 2007.

"Am mers la munca in prima zi dupa Festivalul de Primavara doar ca sa mi se spuna ca seful coreean a fugit si ca fabrica a fost inchisa", si-a amintit Li, in varsta de 30 de ani si mama a unui baietel.

Cazul ei nu este o exceptie in localitatea Qingdao, un oras industrial din estul Chinei si port la Marea Galbena. La doua ore de zbor de Seul si cu aproximativ 100.000 de locuitori sud-coreeni, orasul este un centru important pentru fabiricile sud-coreene care profita de forta de munca ieftina.

In ultima vreme insa, un numar tot mai mare de fabrici sud-coreene s-au inchis bursc, iar proprietarii lor au disparut, in contextul in care mai multe politici, care au inclus scumpirea fortei de munca si eliminarea unor facilitati fiscale, au afectat negativ marjele de profit ale companiilor.

Multe dintre fabrici produc jucarii, articole de imbracaminte si ornamente care sunt exportate in Statele Unite, Europa si in Coreea de Sud.

Ceea ce se intampla in Qingdao reflecta, la o scala mai mica, evolutia din regiunea deltei Fluviului Perlei (provincia Guangdong) de langa Hong Kong.

Mii de fabrici, mai ales ale unor firme din Taiwan si Hong Kong, se muta in interiorul tarii, in strainatate sau se inchid pur si simplu, intrucat cresterea costurilor submineaza asteptarile potrivit carora China ar fi cel mai ieftin amplasament de productie.

Directorul Asociatiei Firmelor si Intreprinderilor Coreene din Qingdao, Sung Jeung-han, a afirmat ca din cele 6.000 de companii sud-coreene din portul estic, 20-30% sunt pe pierderi.

"Cresterea salariilor, aprecierea yuanului si preturile mai mari ale materiilor prime si energiei sunt motivele principale ale acestui fenomen", a declarat Sung Jeung-han, pentru Reuters.

Salariul minim din Qingdao a crescut cu 43% in ultimii trei ani, pana la 760 de yuani (107 dolari) pe luna.

Alte initiative guvernamentale de a redistribui mai echitabil bogatia in crestere a Chinei si de a diminua tensiunile sociale contribuie, de asemenea, la descurajarea angajatorilor, carora li se cere sa plateasca salarii legale angajatilor si sa achite taxe mai mari pentru poluare.

Angajatorii sunt nemultumiti mai ales din cauza unei legi noi privind incheierea de contracte cu salariatii, care a intrat in vigoare la inceputul anului si care ingreuneaza concedierile.

Un economist specializat in zonele rurale de la Academia Chineza a Stiintelor Sociale, Dang Guoying, a spus ca legea creeaza presiuni asupra firmelor.

"In cele din urma, legea va aduce multe beneficii, in pofida impactului negativ temporar", a mai spus Guoying.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri