Banca centrala a Statelor Unite, Federal Reserve, nu a avut alta solutie decat sa orchestreze luna trecuta o salvare dramatica a Bear Stearns, dupa ce banca de investitii a anuntat ca falimentul este iminent
In cadrul declaratiilor pregatite pentru comisia economica reunita a Congresului, Bernanke, presedintele Federal Reserve a incercat sa explice decizia controversata a bancii centrale de a oferi sprijin de 30 miliarde dolari prin intermediul JPMorgan Chase, pentru a preveni o prabusire imediata a Bear Stearns.

Bernanke ar putea fi nevoit sa raspunda la multe intrebari din partea unor membri ai Congresului, ingrijorati ca banii contribuabililor sunt riscati in mod nejustificat pentru a salva o banca de pe Wall Street.

Pe 13 martie, cu o zi inainte ca Federal Reserve si JPMorgan sa anunte masura de finantare de urgenta, Bear a informat Federal Reserve si alte agentii guvernamentale ca va fi nevoita sa ceara protejare pe motiv de faliment, in cazul in care nu se vor gasi surse alternative de finantare.

"Vestea a ridicat intrebari dificile legate de politica publica", a mai spus Bernake, in declaratia pregatita pentru Congres.

Trei zile mai tarziu, pe 16 martie, JPMorgan a acceptat sa cumpere Bear pentru un pret subevaluat, de 2 dolari/actiune. De atunci, oferta a fost majorata la 10 dolari/actiune.

"In mod normal piata sorteaza companiile care supravietuiesc si cele care esueaza, asa cum trebuie sa fie", a spus Bernake. "Cu toate acestea, problemele care se ridicau in aceasta situatie depaseau nivelul unei singure companii".

Bernake a explicat ca Federal Reserve era ingrijorata pentru ca, sistemul financiar fiind atat de interconectat, falimentul subit al Bear Stearns ar fi putut duce la o "derulare haotica a pozitiilor" ce ar fi afectat increderea investitorilor, deja redusa, si ar fi putut destabiliza economia.

"Date fiind presiunile deosebite ce apasa asupra economiei mondiale si a sistemului financiar, efectele negative provocate de falimentul Bear Stearns ar fi putut fi grave si extrem de dificil de stapanit", a mai spus Bernanke.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri