Increderea consumatorilor americani a atins, in aprilie, cel mai mic nivel din ultimii 26 de ani, inaintand in perioada de recesiune pe fondul ingrijorarilor legate de inflatie si de piata muncii, arata un sondaj preluat de Reuters.
Indicele preliminar calculat de Reuters si University of Michigan Surveys of Consumers arata ca nivelul increderii consumatorilor a atins in aprilie nivelul de 63,2 puncte, fata de valoarea din martie de 69,5 puncte. Acest nivel este cu mult sub asteptarile medii ale analistilor de 69 puncte, potrivit datelor Reuters.

Rezultatele din aprilie sunt cele mai mici din martie 1982, cand nivelul inregistrat a fost de 62 puncte, deoarece perioada "de stagflatie" in care a avut loc o incetinire a cresterii economice si o accentuare a inflatiei era inca bine intiparita in mintea multora dintre americani.

"Au fost doar o duzina de alte sondaje care au inregistrat un nivel mai scazut al sentimentului consumatorilor in cei 50 de ani de cand se efectueaza aceste sondaje", arata un comunicat al Reuters/University of Michigan Surveys of Consumers.

"Mentinerea preturilor ridicate la alimente si combustibili, precum si cresterea somajului i-au determinat pe consumatori sa priveasca viitorul lor financiar intr-o maniera mult mai negativa decat in orice alt moment din 1980 pana in prezent", arata comunicatul.

Sondajul a relevat ca asteptarile referitoare la accentuarea anuala a inflatiei au atins 4,8% - cel mai inalt nivel de la o afisare anterioara a unui sondaj similar in octombrie 1990 - fata de 4,3% cat a fost in martie.

Asteptarile pentru inflatia pe cinci ani au urcat la 3,1% - cea mai mare valoare din decembrie 2007 - fata de nivelul lunii martie de 2,9%.

Indicele asteptarilor privind finantele personale a coborat la 97 puncte, cel mai mic nivel din aprilie 1980, cand a fost de 94 puncte, in comparatie cu luna anterioara cand a fost de 112 puncte.

Indicele pentru finantele personale curente a scazut la 87 puncte, cu doua puncte mai mult decat nivelul din noiembrie 1982, de 85 puncte, fata de valoarea lunii martie de 93 puncte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri