Uniunea Europeana a anuntat miercuri ca se apropie de incheierea unui acord preliminar in domeniul energetic cu Irakul, ca parte a eforturilor blocului de a-si reduce dependenta de petrolul si gazul rus, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, dupa discutiile cu premierul irakian Nuri al-Maliki, ca spera ca un memorandum de intelegere va putea fi semnat in cateva saptamani si ca ministrul irakian al petrolului a fost din nou invitat la Bruxelles in mai, pentru incheierea negocierilor.

"Sunt vesti bune privitoare la progrese in negocieri, deci vom putea foarte curand avea un memorandum de intelegere pe tema cooperarii in domeniul energetic", a spus Barroso.

Anterior, premierul irakian a declarat ca vizita de doua zile a delegatiei irakiene la sediul UE si NATO vizeaza aprofundarea legaturilor si a unei cooperari energetice, precum si oportunitati pentru companiile europene.

"Speram ca aceasta intalnire va rezulta in noi pasi de cooperare intre Irak si statele din UE, mai ales in ceea ce priveste dezvoltarea sectoarelor noastre de gaz si petrol", a spus el.

Oficialii UE au declarat inainte de vizita lui Maliki ca spera sa se ajunga la un acord pentru importarea de gaz irakian prin gazoductul Nabucco prin Turcia catre Europa centrala. UE vrea sa-si diversifice resursele de gaz, avand in vedere ca Rusia asigura un sfert din gazul consumat de Uniune.

Barroso nu a dat detalii despre propunerile discutate de comisarul pentru energie Andris Piebalgs si ministrul irakian al petrolului Hussain al-Shahristani, intr-o intalnire separata la Bruxelles, dar a spus ca ele au vizat chestiunea gazului "si unele proiecte de importanta regionala pentru UE".

Comisia Europeana a declarat luni ca Turkmenistanul a promis furnizarea din 2009 a zece miliarde de metri cubi de gaz pe an, ca parte a masurilor de asigurare a unor cantitati suficiente de gaz pentru ca Nabucco sa fie viabil din punct de vedere comercial. Proiectul este vazut ca un rival al South Stream, sustinut de Rusia. La acest proiect participa Gazprom si ENI, iar membrii dna acum includ Serbia, Bulgaria, Ungaria si Grecia.

Legaturile dintre UE si Irak s-au aprofundat treptat. Blocul este un donator foarte important si in 2005 a lansat o misiune care pina acum a asigurat formarea a 1.450 judecatori, anchetatori si ofiteri de politie. Barroso a declarat ca negocierile lansate in urma cu doi ani pe tema unui pact de comert si cooperare intre UE si Irak progreseaza, dar nu a dat niciun termen pentru incheierea lor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri