Intre tarile europene persista inca mari diferente privind ritmul de crestere economica
Reuters informa ieri ca, pentru a noua luna consecutiv, dolarul cunoaste o crestere a cursului de schimb fata de dolarul american, pe fondul atmosferei tulburi din Uniunea Europeana ai carei lideri, reuniti la Bruxelles, ar putea esua in efortul de a ajunge la un acord asupra bugetului Uniunii pe perioada 2007 - 2013, dar si ca urmare a voturilor negative sau a rezervelor unora dintre statele membre fata de Constitutia Europeana.

Perspectivele unui ritm scazut al cresterii economice, ca si tulburarile politice generate de voturile negative din Franta si Olanda, sublinia de asemenea Reuters, au determinat multi investitori sa actioneze pentru "a scapa" de moneda unica europeana. A avut, de asemenea, un impact deloc neglijabil si declaratia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, conform careia un esec in solutionarea problemelor bugetului comunitar si in procesul adoptarii Constitutiei Europene "va arunca Europa intr-o permanenta criza si paralizie". Consecinta imediata a fost o crestere a vanzarilor de euro si a achizitiilor de dolari, tranzactii ce au luat amploare in mod deosebit in ajunul summit-ului european de la Bruxelles. Unii analisti citati de Reuters au recunoscut ca aceasta tendinta nu este, insa, de o amploare majora. Euro a ajuns la rata de schimb de 1,2070 fata de dolarul american, nu chiar atat de departe de 1,2015 acum noua luni. Este cert faptul ca voturile negative din Franta si Olanda au coborat euro cu 10 la suta fata de dolar. Si fata de yen, dolarul american a ajuns la o rata de schimb mai mare, el vanzandu-se ieri cu 109,70 si chiar cu 110 yeni.

Concomitent, Eurostat anunta scaderea ratei inflatiei in zona euro

Oficiul European de Statistica, Eurostat, a anuntat de curand ca inflatia anuala din zona euro a scazut in luna mai la 1,9 la suta, fata de 2,1 la suta in luna aprilie. Ultima estimare a Eurostat, realizata pe 31 mai, indica o rata a inflatiei de aproximativ 2 la suta. Ar fi pentru prima data, din ianuarie 2005, cand rata inflatiei scade sub plafonul de 2 la suta stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE). Preturile la consum au crescut, in schimb, pe luna mai (comparativ cu aprilie) cu aproximativ 0,2 procente.

Aceasta scadere inregistrata in zona euro este valabila, conform statisticii, si pentru UE 25. Cu toate acestea, Eurostat indica faptul ca intre tari persista inca mari diferente. Astfel, cele mai mici rate ale inflatiei s-au inregistrat in Suedia (cu o crestere anuala de 0,2 la suta), Finlanda (0,6 la suta), Cehia (0,9 la suta) si Olanda cu 1,1 la suta. La cealalta extrema se afla Letonia, 6,5 la suta, Luxemburg (3,7 la suta), Ungaria (3,5 la suta), Grecia cu 3,2 procente si Spania cu 3 procente. Analistii considera ca, per ansamblu, aceasta rata scazuta a inflatiei pe luna mai a fost favorizata de scaderea preturilor la combustibili, acestea inregistrand o scadere globala de 0,6 la suta, dar si de scaderea preturilor la comunicatii, cu aproximativ 0,8 la suta in luna mai.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri