Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va plati 175 milioane euro (277,6 milioane dolari), pentru a cumpara o participatie de 4% in cadrul producatorului rus de energie OGK-5.
BERD va cumpara participatia de la cea mai mare companie electrica italiana, Enel, care a dobandit in acest an controlul asupra OGK-5 pentru aproximativ 4 miliarde dolari.

Enel a anuntat luna trecuta ca se afla in discutii pentru a vinde 7% din OGK-5 Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si unei alte institutii financiare internationale, International Finance Corp., pentru 305 milioane euro.

In octombrie 2007, BERD a cumparat o participatie minoritara in cadrul producatorului rusesc de energie TGK-9, pentru 140 milioane euro.

TGK-9, OGK-5 si alte 18 mari generatoare de energie au fost vandute de compania-mama, fostul monopol energetic UES, ca parte dintr-o reforma a sectorului energetic.

Reforma va dezmembra UES si va liberaliza pretul la energie pana in 2012, pentru a face piata electricitatii competitiva.

In februarie, Enel a achizitionat un pachet majoritar de actiuni in cadrul companiei energetice ruse OGK-5, dupa o oferta de cumparare facuta actionarilor minoritari. In total, 15,74% din actiunile OGK-5 au fost achizitionate, sporind participatia Enel la peste 50%. Actiunile, combinate cu participatia de 37,15% detinuta deja de Enel, au sporit participatia Enel in OGK-5 la 52,89% din 11 februarie.

Enel a facut oferta de cumparare de 4,4275 ruble pe actiune in noiembrie 2007, oferind actionarilor minoritari 80 de zile pentru a accepta.

Investitorii straini si cei rusi au manifestat un interes puternic fata de companiile energetice ruse, pariind pe o crestere a cererii si pe liberalizarea tarifelor, ceea ce va conduce la o majorare a preturilor la electricitate in urmatorii patru ani.

Enel si compania germana E.ON au achizitionat deja participatii in cadrul a doua dintre generatoarele OGK, in timp ce Gaz de France si Korea Electric Power (KEPCO), si-au manifestat interesul de a patrunde in sectorul energetic din Rusia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri