Bill Wrigley, presedintele celui mai mare producator american de guma de mestecat, a incercat sa faca lucruri mari, insa niciodata nu a dat lovitura cu adevarat. Acum, cu banii miliardarului Warren Buffetf, compania sa face parte din cel mai mare producator de dulciuri din lume, scrie publicatia BusinessWeek.

In 1999, cand William Wrigley Jr. (foto) a preluat controlul companiei care ii poarta numele, acesta si-a propus sa dezvolte, catre alte orizonturi, afacerile cu guma de mestecat. In 2002, a facut o oferta de preluare indrazneata, de 12 miliarde de dolari, catre compania rivala Hershey Foods.

Dupa ce a investit masiv intr-un centru de dezvoltare din Chicago, Wrigley a cumparat companiile Life Savers si Altoids de la gigantul alimentar Kraft Foods, in urma unei tranzactii de 1,5 miliarde de euro.

In ciuda eforturilor depuse, planurile lui Wrigley nu au avut mare success. Conducerea Hershey i-a respins oferta de preluare, centrul de dezvoltare nu a reusit sa inoveze portofoliul de produse, iar analistii de pe Wall Street sunt de parere ca a platit prea mult pentru compania Altoids.

In 2006, Wrigley a renuntat la pozitia de CEO, in favoarea fostului sef de la Nike, William Perez, ramanand in continuare presedintele companiei. Insa anul trecut, compania rivala britanica Cadbury Schweppes a reusit sa-i micsoreze cota de piata prin lansarea gumelor de mestecat Trident si Dentyne.

Inevitabilul s-a produs

In aceste conditii, Wrigley nu a prea putut refuza oferta venita din partea lui Warren Buffett pe 11 aprilie. Dupa doua saptamani de negocieri intense, Wrigley a acceptat sa-si vanda compania pentru 22 de miliarde de dolari. Tranzactia face ca Mars – producatorul brandurilor de dulciuri M&M’s si Snickers -, sa inregistreze, anual, vanzari totale de 27,4 miliarde de dolari.

In mesajul sau catre actionarii companiei pe care o conduce, Bill Wrigley a caracterizat decizia de a vinde afacerea ca fiind una istorica ce ii va surprinde. "[...] Nu este ce ne-am fi imaginat, pana cand a aparut aceasta oportunitate de nerefuzat din partea Mars. Familia Mars ne-a abordat si ne-a propus o fuziune cu compania lor [...], iar dupa intense deliberari, am decis sa este in interesul actionarilor sa acceptam propunerea", a mai precizat presedintele companiei.

Din cauza conditiilor aspre de creditare, Mars a apelat la legendarul investitor Warren Buffet pentru a participa cu capital in cadrul tranzactiei. Cumpararea companiei Wrigley va fi finantata cu 11 miliarde de dolari din partea Mars, 4,4 miliarde vor proveni din fondul de investitii detinut de Buffett Berkshire Hathaway, iar celelalte 5,7 miliarde de dolari vor veni din partea Goldman Sachs. Odata ce tranzactia va fi finalizata, Berkshire va achizitiona o participatie de 2,1 miliarde de dolari pentru divizia Wrigley.

In urma acestui deal, compania producatoare de guma de mestecat va deveni o subsidiara a companiei producatoare de dulciuri Mars.

Wrigley a fost fondata in 1891 de catre stramosul actualului presedinte al companiei, care si-a inceput afacerile vanzand sapun. In 1893, a lansat pe piata gumele de mestecat Juicy Fruit si Wrigley’s Spearmint.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri