Compania ungara de petrol si gaze naturale MOL a anuntat o crestere de 9% a profitului net in primul trimestru din 2008, datorita performantelor diviziei de rafinare si distributie, cresterii pretului la petrol si castigurilor unice.
MOL, ce a fost tinta unei tentative de preluare ostila din partea grupului austriac OMV, a raportat un profit net de 65 miliarde forinti (401,6 milioane dolari) in primul trimestru din 2008, cu 9% mai mult fata de 59,5 miliarde forinti in aceeasi perioada 2007, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Rezultatele au fost peste estimarile analistilor chestionati de Reuters, de 60,65 miliarde forinti.

Profitul operational MOL a scazut la 67,3 miliarde forinti, in ton cu estimarile analistilor, de 67,6 miliarde forinti.

"Principalii factori ce au contribuit la sporirea profitului au fost performantele de rafinare si distributie si imbunatatirea calitatii motorinei", a precizat MOL.

MOL are o productie crescuta de motorina.

"De asemenea, pretul ridicat al petrolului a avut un impact pozitiv asupra profitului", a adaugat compania.

In Romania, vanzarile de carburanti ale MOL au crescut cu 3%, in timp ce piata de retail a crescut cu 0,3 procente la 13% in primul trimestru din 2008.

Debitul mediu pe benzinarie arata o usoara scadere de 1% in primul trimestru din 2008, in urma deschiderii a cinci noi benzinarii.

MOL avea 122 de benzinarii in Romania la sfarsitul lunii martie 2008.

MOL a anuntat ca profitul a fost sporit de un castig de 5,7 miliarde forinti in urma unui acord cu firma Magnolia Finance, ce dateaza din 2006.

Profitul operational obtinut din explorare si productie a crescut cu 40% la 23,9 miliarde forinti, datorita preturilor crescute la petrol, in ciuda volumului scazut de productie.

Profitul operational obtinut din rafinare si marketing a crescut cu 42% la 40,1 miliarde forinti.

Achizitiile MOL din 2007, firma de rafinare italiana IES si compania croata TIFON, au contribuit la o imbunatatire a activitatilor de rafinare.

Profitul operational al diviziei de gaze naturale a MOL a scazut cu 16% la 9,3 miliarde forinti.

Anul trecut MOL a cheltuit 2,8 miliarde dolari pe rescumpararea titlurilor de trezorerie ca parte a unui plan de a respinge tentativa de preluare din partea OMV, compania ungara reluand procesul de rascumparare in 2008 prin cumpararea unor actiuni in valoare de 144 milioane dolari in primul trimestru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri