Zona euro se indreapta spre o incetinire a cresterii economice, in pofida ultimelor statistici trimestriale pentru produsul intern brut (PIB) care sugereaza altceva, a avertizat, joi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.
Oficiul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a publicat statistici potrivit carora cresterea economica din cele 15 tari care fac parte din zona euro a crescut peste asteptari in primele trei luni ale anului, mai ales ca urmare a majorarii produsului intern brut german si francez.

Trichet a avertizat jucatorii de pe piete sa nu supraestimeze statisticile si a spus ca BCE se asteapta la o inrautatire a situatiei de acum inainte.

"Datele reflecta analizele noastre, care indicau o rezistenta semnificativa in primul trimestru, urmata de o anumita incetinire", a spus seful BCE, la reuniunea anuala a asociatiei internationale a pietelor de capital (International Capital Market Association).

Euro s-a depreciat fata de dolar, ca urmare a declaratiilor, pierzand castigurile anterioare.

BCE a mentinut dobanda cheie la 4% la ultima sedinta de politica monetara, iar analistii institutiei cu sediul la Frankfurt sunt atenti sa vada daca va exista o reactie a economiei europene la o incetinire a cresterii economice de pe pietele internationale, intr-un context de inflatie accentuata.

Analistii estimeaza ca BCE nu va avea alta optiune decat sa micsoreze dobanda cheie in a doua jumatate a anului, in conditiile in care incetineste cresterea economica, iar consumatorii sunt ingrijorati din cauza costurilor vietii si exportatorii se confrunta cu povara aprecierii euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri