Liderii rusi au lansat in weekend, la Forumul economic de la Sankt Petersburg, o ampla operatiune de seducere a investitorilor straini, dar nu au reusit sa disperseze angoasa provocata de scandalul din jurul grupului petrolier TNK-BP.
Rand pe rand, presedintele Dmitri Medvedev si o intreaga armata de ministri si inalti functionari s-au perindat la tribuna, in fata a aproximativ 2.300 de delegati rusi si straini, pentru a le promite numeroase reforme, pe fondul continuarii boom-ului economic rus, , relateaza AFP, citat de NewsIn.

Acestia s-au aratat, intr-o oarecare masura, receptivi la aceste promisiuni, aplaudand duminica discursul vicepremierului Igor Suvalov, care a prezentat fara indulgenta problemele Rusiei, printre care dependenta de hidrocarburi si implicarea excesiva a statului.

Cu ocazia Forumului au fost semnate 17 contracte, a caror valoare totala se ridica la 14,6 miliarde de dolari, a declarat duminica ministrul rus pentru dezvoltare economica Elvira Nabiullina, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa inchiderea lucrarilor conferintei.

Cu o zi inainte, presedintele Dmitri Medvedev a sugerat, la randul sau, ca Rusia poate sa ajute lumea sa iasa din criza financiara si alimentara, care ar fi fost provocata in primul rand de Statele Unite. El si-a luat si angajamentul sa transforme Moscova intr-un "centru financiar puternic", iar rubla intr-una "dintre principalele monede de rezerva regionala".

Medvedev, considerat un liberal, i-a urmat la presedintie lui Vladimir Putin in urma cu o luna: el a promis sa consolideze statul de drept, sa lupte impotriva coruptiei si sa faciliteze existenta intreprinderilor mici si mijlocii ruse. Discursul sau a fost foarte asteptat de participantii la Forum.

Dar nici macar acest moment nu a fost suficient pentru a le distrage atentia invitatilor de la celalalt subiect fierbinte al momentului: criza dintre actionarii rusi si britanici ai grupului petrolier TNK-BP si rolul statului in acest dosar. In plus, aproape toti protagonistii scandalului au fost prezenti la Forum, iar o parte dintre ei au evocat acest dosar in public. Aceasta situatie este deja privita drept un test al vointei noii puteri ruse de a imbunatati climatul de imvestitii, au subliniat mai multi delegati.

Grupul, al treilea din tara la productia de petrol, este detinut in proportii egale de compania britanica British Petroleun (BP) si de trei miliardari rusi - Viktor Vekselberg, Mihail Fridman si Len Blavatnik. Cele doua parti se afla in conflict deschis in legatura cu strategia companiei in strainatate, in timp ce de mai multe saptamani circula zvonuri in legatura cu o presupusa intrare a Gazprom printre actionarii sai, ceea ce ar permite intoarcerea vastelor rezerve petroliere ale TNK-BP sub controlul statului.

Ipoteza a fost respinsa, insa, duminica de o sursa guvernamentala: "Aceste discutii in legatura cu o intrare a Gazprom (reprezinta - n.red.) cel mai rau scenariu", a declarat oficialul cu ocazia Forumului.

"Nu vrem sa ne implicam", a subliniat duminica si Arkadi Dvorkovici, consilier al presedintelui Medvedev, intr-o conferinta de presa. "Actionarii au posibilitatea de a rezolva toate problemele intre ei", a adaugat el.

Secretarul american al comertului, Carlos Gutierrez, a avertizat sambata ca atat companiile, cat si restul lumii urmaresc atent "modul in care va fi rezolvata problema". "Comunitatea internationala ar vrea sa vada o reglementare transparenta", a adaugat el. Si alti oameni de afaceri au exprimat opinii similare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri