IBM va primi 775 milioane de dolari (641 milioane de euro) cash si 75 milioane de dolari (62 milioane de euro) in credite, drept rezultat al castigarii procesului antitrust intentat de IBM companiei Microsoft. Microsoft a cerut preturi diferite producatorilor de computere pentru sistemul de operare Windows, acest pret variind in functie de preferintele companiei americane.
IBM a considerat ca a beneficiat in repetate randuri de un tratament discriminatoriu din partea Microsoft. Oficialii IBM au dat in judecata Microsfot, invocand mai multe practici discriminatorii din partea Microsoft precum si pretul cerut de Windows.

Relatia dintre IBM si Microsoft dureaza din anii 1980, cand cei de la Microsoft au produs pentru IBM sistemul de operare MS-DOS. Ulterior, IBM si Microsoft au produs impreuna sistemul de operare OS/2, care se dorea un inlocuitor pentru MS-DOS, dar ulterior Microsoft a dezvoltat sistemul de operare Windows pe care a reusit sa-l impuna pe plan international. Intre cele doua firme a izbucnit un adevarat razboi. IBM este un sustinator al limbajului de programare Java, program care nu necesita Windows pentru a functiona.

Pe langa litigiul rezolvat, IBM a mai depus o plangere conform careia pozitia dominanta de pe piata a Microsoft a produs pagube pentru diviziile de hardware si programe pentru servere. IBM a fost de acord ca timp de doi ani sa nu ceara daune pentru problemele cauzate serverelor si nici sa nu incerce sa obtina despagubiri pentru evenimente petrecute inainte de 30 iunie 2002.

IBM impreuna cu alte patru mari firme din sectorul IT&C (Oracle, Nokia, Red Hat si RealNetworks) a anuntat, recent, ca vor sprijini eforturile Comisiei Europene de a pune capat monopolului exercitat de gigantul american Microsoft pe piata sistemelor de operare.

Culmea este ca doi giganti ai industriei IT colaboreaza intre ei, Microsoft utilizand microprocesoare IBM pentru noua consola de jocuri Xbox 360.

In ultimii ani, Microsoft a pierdut mai mult de trei miliarde de dolari (2,5 miliarde de euro) in diverse procese, printre care le amintim cele cu Sun Microsystems Inc (1,6 miliarde de dolari in anul 2004) si America Online (750 milioane de dolari).

Recent, Microsoft a fost de acord sa plateasca 150 milioane de dolari producatorului de computere Gateway Computers. Mai mult compania americana a pus la pastrare 550 milioane de dolari pentru eventuale alte procese anti-trust.

Microsoft a avut probleme si cu Comisia Europeana. La data de 24 martie 2004, oficialii de la Bruxelles au sanctionat compania americana Microsoft, la plata unei amenzi-record in valoare de 497 milioane de euro pentru practici anticoncurentiale. La 28 iunie 2004, Microsoft a platit amenda de 497 milioane de euro stabilita de Comisia Europeana, desi a considerat-o "nejustificata".

Mai mult, Microsoft a inceput, din 15 iunie, comercializarea pentru producatorii de computere a sistemului de operare Windows fara Media Player (program de editare si redare audio-video), conform exigentelor Comisiei Europene.

Daca nu ar fi facut acest lucru ar fi fost amendata de forul european cu 5% din cifra de afaceri mondiala. Microsoft s-ar putea confrunta cu noi probleme legate de incalcarea legii anti-trust.

Gigantul american a anuntat ca va introduce in platforma Windows un program antivirus, ceea ce ar impiedica ca alte programe antivirus sa mai fie cumparate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri