Confruntat cu o inflatie record in zona euro, consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a urcat dobanda de politica monetara, cu un sfert de punct procentual, pana la 4,25%, in conformitate cu estimarile analistilor si in pofida criticilor politicienilor europeni.
Inflatia anuala din zona euro s-a accentuat in iunie pana la un nivel record de 4%, cel mai ridicat din istoria BCE. Acest nivel este dublu fata de cel tintit de institutia cu sediul la Frankfurt, de sub 2%.

Analistii citati de Reuters au spus anterior ca BCE ar putea majora dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25% pe an, in incercarea de a tempera inflatia, dupa ce reprezentanti ai institutiei au facut declaratii in acest sens.

Cu o luna in urma acestia estimasera ca BCE va scadea, mai degraba, dobanda cheie decat sa o creasca, relateaza NewsIn, citand Reuters.

Totul s-a schimbat insa, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat la ultima conferinta de presa ca se poate ca dobanda cheie sa fie majorata in iulie, de la nivelul actual de 4% pe an.

Un sondaj Reuters efectuat saptamana trecuta a aratat ca 95% dintre cei 81 de analisti chestionati se asteapta ca BCE sa urce dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, pana la 4,25% pe an.

Criticile la adresa BCE s-au accentuat din nou in ultimele sãptãmani, dupã ce reprezentantii institutiei cu sediul la Frankfurt au indicat cã ar putea majora dobanda cheie la sedinþa de joi, pentru prima datã in ultimul an. Astfel, ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy si premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero s-au numarat printre politicienii europeni care au criticat decizia de inasprire a politicii monetare a institutiei cu sediul la Frankfurt.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri