Enel a depus proiectul primei centrale eoliene din Marea Mediterana, proiect ce include instalarea a 115 turbine eoliene in Golful Gela, in urma unei investitii de aproximativ 500 milioane de euro, a informat compania, potrivit NewsIn.
Prima unitate eoliana italiana "off-shore" (in largul marii) prevede instalarea a 115 generatoare de mari dimensiuni cu o capacitate cuprinsa intre 3 si 5 Megawati fiecare, in apele Golfului Gela, la cel putin 3 mile nautice in largul marii, intre orasele Licata (din provincia Agrigento), Butera si Gela (ambele aflate in provincia Caltanissetta). Proiectul este dezvoltat printr-o asociere intre Enel (57%) si Moncada Costruzioni (43%).

Astfel, Enel a depus o cerere de efectuare a unui studiu de Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIA) la Ministerul Mediului si la administratia regiunii Sicilia. Odata devenita operationala, noua centrala eoliana va produce electricitate pentru 390.000 de gospodarii, evitand emisii de dioxid de carbon de 815.000 tone cubice pe an.

"Acest proiect inovator va dubla capacitatea instalata a Enel in sectorul eolian din Italia. In prezent, generarea fara emisii reprezinta deja in jur de 30% din totalul generarii. Credem in energia eoliana si dorim sa jucam un rol de lider in dezvoltarea acestei surse de energie si in Italia" a declarat Fulvio Conti, directorul general executiv al Enel.

Turbinele vor fi echipate cu rotoare cu un diametru de 110 metri, vor avea o inaltime de 100 metri si vor fi ancorate de fundul marii la o adancime de 30 de metri. De asemenea, se efectueaza studii pentru dezvoltarea de sisteme pentru integrarea centralelor eoliene in cadrul zonelor marine unde sunt construite, pentru asigurarea protectiei ecosistemelor locale.

La sfarsitul anului 2007, capacitatea eoliana instalata in Italia a crescut pana la 325 MW. Obiectivul stabilit pentru noul plan de activitati pentru perioada 2008-2012 este cresterea de cinci ori a acestei cifre, pentru atingerea a aproximativ 1.500 MW putere instalata in Italia pana in 2012.

Constructia noii centrale eoliene marine in Sicilia este parte a Proiectului de Mediu si Inovatie a Enel, care prevede investitii de 7,4 miliarde euro intre 2008 si 2012, dintre care 6,8 miliarde euro destinate dezvoltarii surselor de energie regenerabila si 600 miliaone euro pentru cercetarea si dezvoltarea tehnologiilor inovatoare, precum energie solara cu o eficienta mare, energie eoliana off-shore, generare de hidrogen si captarea si depozitarea dioxidului de carbon.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri