In cadrul intalnirii de la Kaliningrad dintre Vladimir Putin, Gerhard Schroeder si Jacques Chirac, Rusia a decis intensificarea tratativelor cu Germania de construire a unei conducte de gaze naturale, de mari proportii, starnind astfel si mai mult furia Poloniei, care a fost exclusa de la discutii.


Conducta, a carei constructie va demara cel mai probabil in luna septembrie, va lega St. Petersburg de orasul german Greifswald si va reprezenta o investitie de aproximativ cinci miliarde de euro, se arata intr-un articol al publicatiei EUobserver. Unitatea va pompa aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an si va suspenda planurile mai vechi ale Rusiei de constructie a unei conducte care sa treaca prin Polonia, Lituania, Letonia si Belarus. Aceasta intalnire, prilejuita de cea de-a 750-a aniversare a Kaliningradului (fost Knigsberg), a starnit o multime de critici din partea Lituaniei si a Poloniei, care s-au vazut excluse astfel din jocul celor trei mari puteri.


Chirac a comentat, insa, ca aceasta este o intalnire in mod traditional tripartita, la care nu este acceptat altcineva. Presa de la Varsovia a comentat evenimentul ca pe o pedeapsa din partea Rusiei la sprijinul acordat de Polonia si Lituania Revolutiei Portocalii din Ucraina. Intr-un alt context, scandalul iscat intre gigantul rusesc Gazprom si partenerul sau ucrainean, Naftogaz, a dus la intensificarea cererii de gaz dinspre partenerii europeni. Saptamana trecuta, Gazprom ameninta chiar cu o sistare a livrarilor de gaz catre Naftogaz, ca urmare a declaratiilor companiei ucrainene asupra disparitiei unor rezerve importante de gaz. Acest fapt a starnit ingrijorarea partenerilor Naftogaz, printre care se numara Germania, Austria, Cehia, Bulgaria si Romania. Expertii in energie ai Ucrainei au afirmat, insa, ca exporturile catre Europa vor ramane in siguranta. Dar noua conducta planuita de Moscova va lovi puternic in economia Ucrainei, intrucat aceasta va fi exclusa din traseul gazelor catre Europa.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri