Produsul intern brut (PIB) al Rusiei a crescut la 8% in primul semestru din 2008, comparativ cu perioada echivalenta de anul trecut, a spus un oficial din Ministerul Dezvoltarii Economice din Rusia, citat de RIA Novosti si preluat de NewsIn.
"Potrivit estimarilor noastre preliminare, cresterea PIB-ului a fost de 8% in primul semestru, iar in iunie a fost de 6,5% raportat la aceeasi luna din 2007", a declarat oficialul rus, Andrei Klepaci.

La inceputul lui iulie, guvernul isi revizuise in sus estimarile pentru cresterea economica la 8% in 2008, fata de estimarile anterioare, de 7,6%. In 2007, produsul intern brut al Rusiei crescuse cu 8,1%.

Cresterea economica a Rusiei s-a temperat in iunie la 6,5% fata de 7,7% in mai, iar datele publicate indica si o scadere a ratei investitiilor in iunie, dupa ce in mai fusese inregistrata o scadere masiva a productiei industriale.

"Exista o tendinta de temperare a cresterii economice, iar aceasta poate fi vazuta mai ales la nivel de productie industriala si investitii de capital", a declarat, pentru Reuters, Andrei Klepaci, ministru adjunct al economiei.

"Este o exceptie", a comentat analistul Rory MacFarquhar de la subsidiara din Moscova a grupului bancar Goldman Sachs. "Ne asteptam la o revenire solida a tendintei de crestere in iulie", a adaugat MacFarquhar.

Statisticile publicate au aratat ca investitiile de capital din Rusia au coborat masiv in iunie, la 10,8% comparativ cu aceeasi luna de anul trecut, fata de 15,3% in mai, mult sub estimarile analistilor, de 15,7%. Guvernul rus estimeaza ca investitiile vor creste la 14,4% in 2008.

Rusia a reusit sa evite cele mai grave efecte ale crizei de pe pietele internationale, iar agentia de evaluare financiara Moody's a imbunatatit, saptamana trecuta, ratingul tarii.

Unii dintre economisti avertizeaza, totusi, ca economia se confrunta cu o supraincalzire si ar putea sa aiba o aterizare grea. Ministrul de finante, Aleksei Kudrin si fostul ministru al economiei, acum presedinte al Sberbank, Gherman Gref, au prezis "o toamna fierbinte".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri