Ministrul spaniol al economiei, Pedro Solbes, a declarat duminica, in cadrul unui interviu acordat unei publicatii, ca se asteapta ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa mentina nivelul dobanzii de politica monetara, relateaza Reuters.
"BCE este mai ingrijorata de inflatie si aceasta tendinta le va influenta modul de gandire", a declarat Solbes, pentru El Pais.

"Aceasta ne face sa ne gandim la o posibila stabilitate a politicii monetare, insa deciziile vor fi luate de BCE, potrivit strategiei sale de politica monetara", a adaugat Solbes.

Cei mai multi economisti considera ca BCE nu ar trebui sa majoreze dobanda, de la nivelul actual de 4,25%, si se bazeaza pe incetinirea cresterii economice pentru temperarea cresterilor salariale periculoase, chiar daca scumpirea petrolului si a alimentelor ar putea incetini procesul, potrivit NewsIn.

In cadrul unui interviu acordat miercuri si publicat duminica, Solbes a adaugat ca Spania, cea de-a patra economie a zonei euro, a inregistrat o incetinire mai rapida decat se astepta.

"In ultimele doua luni, au existat date complet diferite, precum scumpirea petrolului si majorarea dobanzii de politica monetara, ceea ce ar putea da indicii ca situatia economica este mai grava decat prevedeam", a spus el.

Solbes a precizat, totusi, ca nu crede ca economia va intra intr-o recesiune, situatia care s-ar caracteriza prin doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut.

"Daca petrolul nu ne mai face surprize si daca nu vor mai fi variabile cu impact negativ, credem ca vom avea o crestere foarte redusa, aproape de zero in urmatoarele luni, insa nu va fi vorba de o recesiune", a precizat ministrul spaniol.

Saptamana trecuta, banca centrala a Spaniei a estimat, pentru al doilea trimestru, o crestere economica de numai 0,1% fata de trimestrul precedent. Prognoza indica o temperare semnificativa fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand economia avansase cu 0,9%.

Guvernul spaniol estimeaza o crestere economica de 1,6% in acest an si de 1% in 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri