Cel mai mare complex metalurgic bulgar, Kremikovti, a fost declarat falimentar miercuri de catre Tribunalul din Sofia, a anuntat serviciul de presa al tribunalului. Complexul apartinea lui Pramod Mittal, fratele mai mic al omului de afaceri indian Lakshmi Mittal, proprietar al combinatului siderurgic de la Galati.
"Tribunalul a declarat ca acest complex este in faliment si a deschis procedura de lichidare", scrie Reuters, citat de NewsIn. Falimentul complexului din Kremikovti a fost cerut de creditori carora complexul le datoreaza 1,5 milioane de euro.

Complexul metalurgic, care furniza circa 10% din exporturile bulgare, era din 2005 in proprietatea lui Pramod Mittal, fratele mai mic al omului de afaceri indian Lakshmi Mittal, proprietar al combinatului siderurgic de la Galati.

Falimentul complexului ar urma sa deschida calea cumpararii sale de catre Lakshmi Mittal, proprietar al Arcelor, care s-a anuntat interesat de preluare. Lakshmi Mittal a promis, in schimb, ca va prelua datoriile complexului metalurgic si va investi imediat intre 100 si 150 de milioane de dolari in combinat. Alte investitii de 500 de milioane de dolari ar urma sa fie facute in cinci ani, dintre care 120 de milioane vor fi alocati pentru o serie de masuri de ecologizare.

Un alt candidat in ceea ce priveste cumpararea complexului este miliardarul ucrainean Konstantin Jevago, proprietar al firmei Vorskla Steel. El a promis o finantare imediata de 90 de milioane de dolari, din care furnizarea de minereu in valoare de 30 de milioane de dolari, dar si investitii intre 500 si 650 de milioane de dolari pe o perioada de cinci ani.

Cei doi oameni de afaceri au promis mentinerea celor 5.000 de locuri de munca existente in prezent la Kremikovti. Uzina de la Kremikovti, construita in timpul regimului comunist intr-o suburbie a Sofiei, este cel mai mare complex metalurgic bulgar, cu o capacitate anuala de productie de 1,4 milioane de tone de otel.

Cazul Kremikovti este reprezentativ pentru problemele pe care le are Bulgaria cu coruptia si crima organizata, scria zilele trecute The Wall Street Journal.

"Poti scrie istoria capitalismului din Bulgaria doar bazandu-te pe Kremikovti. Bulgaria a fost dezindustrializata de grupuri de interese care au exploatat activele statului la fel cum petrostatele extrag petrolul din pamant", spune Ivan Krastev de la Centrul pentru strategii liberale.

Fabrica Kremikovti, aflata intr-o suburbie a Sofiei, este detinuta de Pramod Mittal, fratele lui Lakshmi Mittal, patronul celei mai mari companii siderurgice din lume -Arcelor Mittal. Dintre cei 20.000 de muncitori pe care ii avea in trecut au mai ramas doar 6.000, iar anul acesta fabrica a avut repetate intarzieri in plata salariilor, a furnizorilor si energiei, potrivit WSJ. ArcelorMittal spera sa cumpere fabrica dupa finalizarea procedurilor de faliment si asteapta un semn favorabil din partea guvernului bulgar.

"Muncitorii sunt impotriva unei vanzari catre ArcelorMittal de teama pierderii si mai multor locuri de munca. Konstantin Trencev, seful sindicatului Podkrepa, care-i reprezinta pe muncitorii de la Kremikovti, spune ca ar prefera ofertantul rival, firma ucraineana detinuta de miliardarul Konstantin Jevago, in varsta de 34 de ani si un apropiat al premierului ucrainean Iulia Timosenko", informeaza WSJ.

"La data de 10 iulie, mii de muncitori au inconjurat timp de zece ore cladirea derapanata in care se afla birourile Kremikovti, refuzand sa-i lase sa plece pe directori pana cand acestia nu semneaza un acord de livrare cu firma lui Jevago. Un membru al conducerii Kremikovti a gasit o usa nepazita si a scapat de multime, fugind peste niste campuri parasite. Razbiti de foame, managerii si-au comandat mancare de la o firma de catering din exterior, care au fost insa oprita de muncitori. Conducerea a cedat la putin timp dupa miezul noptii, semnand contractul cu ucrainienii", relateaza WSJ.

Un alt episod al "sagai" Kremikovti se desfasoara in conexiune cu campioana Bulgariei la fotbal, CSKA Sofia. Procurorii bulgari investigheaza in prezent o posibila deturnare de fonduri operata de fostul director executiv Aleksander Tomov, care era in acelasi timp si presedinte CSKA Sofia. In luna iunie a fost nevoie de protectia politiei pentru a-l apara de atacurile suporterilor furiosi, dupa ce CSKA a pierdut dreptul de a juca in Liga Campionilor din cauza acuzatiilor de evaziune fiscala.

"Luna trecuta, procurorii bulgari l-au pus sub acuzare pentru deturnarea a milioane de euro care ar fi fost transferati din conturile fabricii catre echipa de fotbal si apoi catre companii offshore controlate de Tomov", scrie WSJ.

Potrivit lui Justin Holland, vicepresedintele bancii Houlihan Lokez Howard&Zukin, care reprezinta creditorii internationali ai Kremikovti, in luna mai, fabrica n-a mai efectuat plata obligatiunilor, a caror valoare a scazut cu 70% de cand au fost emise, in 2006. Creditorii erau ingrijorati de audierile de faliment tinute cu usile inchise, ce ar permite politicienilor sau rivalilor care doresc preluarea fabricii sa faca presiuni asupra judecatorilor pentru emiterea unei sentinte dezavantajoase pentru creditori.

Saptamana trecuta, creditorii au emis un comunicat in care dadeau Kremikovti drept exemplu pentru ingrijorarile UE privind eficienta si increderea in tribunalele bulgare, precizeaza WSJ.

Unul dintre celebrele "asasinate la comanda" nesolutionate de justitia bulgara are legatura tot cu otelaria Kremikovti. In 2003, Ilia Pavlov, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Bulgaria, a fost ucis de un lunetist in fata biroului sau din centrul Sofiei. La inceputul anilor '90, Pavlov i-a convins pe managerii fabricii sa cumpere materie prima de la o firma aleasa de el, la preturi mult mai mari, si apoi sa-i vanda tot lui otelul finit la un pret redus, astfel incepand lungul sir de pierderi suferite de otelaria Kremikovti.

Fost boxer, Pavlov era casatorit cu fiica unui sef al serviciilor secrete comuniste. "Cand a cazut comunismul, multi dintre ofiterii temutelor servicii secrete bulgare - la fel ca cei din alte state ale fostului bloc estic - au format conglomerate dubioase de afaceri ale caror activitati includeau exploatarea fostelor industrii de stat, extorcarea, aplicarea taxelor de protectie si ocazional asasinarea politicienilor. Ca aghiotanti au fost angajati fosti boxeri si halterofili, care in timpul comunismului erau considerati eroi", se arata intr-un raport ONU privind crima organizata.
Puterea lui Pavlov si legaturile sale cu toate sferele politicului si ale mediului de afaceri au fost vizibile si la inmormantarea sa, la care au participat cei mai importanti oameni de afaceri bulgari si doua foste Miss Bulgaria. Slujba a fost oficiata de patriarhul Bisericii Ortodoxe bulgare, iar un ministru a citit un mesaj al premierului atunci in functie, laudandu-l pe Pavlov pentru crearea de locuri de munca, relateaza cotidianul american.

"Fosti atleti cu cefe groase pot fi vazuti inca pe strazile Sofiei la volanul unor masini de lux si jeep-uri, etalandu-si averea adunata in anii tranzitiei. Acum, o generatie de politicieni care au urcat la varf in acei ani tulburi trebuie sa faca ordine", conchide cotidianul american.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri