Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) a spus joi, la conferinta de dupa sedinta de politica monetara, ca riscurile la adresa cresterii economice in zona euro au inceput sa se materializeze, piata vazand in aceasta declaratie un semnal ca nu vor mai avea loc noi cresteri de dobanda in 2008.
Economistii au anticipat ca mentinerea dobanzii este un pas logic dupa majorarea cu un sfert de punct de la ultima sedinta.

Trichet a declarat ca BCE nu a decis inca nimic in legatura cu viitoarele miscari de decizie monetara si urmareste cu atentie evolutia inflatiei, insa piata a considerat ca observatiile sefului BCE asupra cresterii economice exclud orice alta majorare a dobanzii cheie in acest an, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Am identificat riscuri de temperare a crestere in ultimele luni si as zice ca informatiile pe care le avem sugereaza in mod clar o materializare a acestor riscuri", a spus Trichet.

Preturile la obligatiunile guvernamentale din zona euro si dobanzile din piata monetara au crescut ca reactie la declaratiile lui Trichet, piata cantarind asupra sanselor unor alte cresteri ale dobanzii cheie in 2008.

Euro s-a depreciat pana la 1,5412 doalri/euro, de la 1,5490 dolari/euro inainte de comentariile presedintelui BCE.

Totusi, Trichet a aratat in mod clar ca este ingrijorat de inflatia din zona euro, care a atins in iulie un record de 4,1%, nivel mai mult decat dublu fata de tinta pe termen mediu a BCE, de putin sub 2%.

"Avem un singur ac in busola si tinem cont de orice informatie pertinenta pentru a identifica riscurile la adresa inflatiei in lunile si anii care vin", a spus Trichet.

"Nu avem idei preconcepute" in legatura cu viitoare decizii de politica monetara, a adaugat seful BCE.
Totusi, Trichet a tinut sa-i asigure pe europeni ca fundamentele economice "raman sanatoase", insa ultimele statistici au afectat increderea.

Astfel, multi indicatori economici ai zonei euro au atins un nivel minim din 2003 in ultimele saptamani, iar scaderea increderii din sectorul de servicii si caderea vanzarilor din comertul cu amanuntul, indicate de statisticile publicate in ultimele zile, au reprezentat noi lovituri.

In privinta inflatiei, unii analisti cred ca ce este mai rau a trecut, ca urmare a scaderii cu 20% a pretului petrolului din ultima luna, desi Trichet a spus ca preturile marfurilor raman volatile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri