Investitorii de pe piata de capital americana asteapta pentru aceasta saptamana profituri cat mai mari din partea companiilor care isi vor anunta rezultatele si cifre bune in ceea ce priveste inflatia.

Intre factorii care vor influenta piata se numara si uraganul Dennis. Orice distrugere provocata de acesta in Golful Mexic si in Florida ar putea afecta preturile actiunilor companiilor energetice, de asigurari, cazinouri sau vanzari cu amanuntul.

Castigurile foarte mari inregistrate in cel de-al doilea trimestru al anului de catre Alcoa, componenta a indicelui Dow Jones Industrials, a ajutat bursa din New York sa incheie saptamana in crestere, dupa ce joi fusese zguduita de atentatele cu bomba de la Londra.

Dow Jones Industrials a crescut cu 1,41% saptamana trecuta, Standard & Poors 500 cu 1,46%, iar Nasdaq Composite cu 2,70%. De la inceputul anului, insa, Dow a scazut cu 3,10%, S&P 500 a este la acelasi nivel, iar Nasdaq a scazut cu 2,88%.

Pentru Wall Street, cele mai importante evenimente ale saptamanii in curs vor fi publicarea deficitului comercial al Statelor Unite, miercuri, si a indicelui preturilor de consum, joi. In afara de acestea, o serie de companii isi vor prezenta rezultatele financiare pe trimestrul al doilea al anului. Intre ele, Apple Computer, AMD, PepsiCo, Harley Davidson, General Electric si Marriott International. Vor avea loc si cinci noi Oferte Publice Initiale, ale CryoCor, JER Investors, Orchids Paper Products, Quintana Maritime si Focus Media Holding.

Analistii au pareri impartite despre felul in care va arata aceasta saptamana. Vanzarile cu amanuntul ar trebui sa fie mari, deficitul comercial sa se micsoreze, iar inflatia sa ramana la o valoare mica, spune Hugh Johnson, de la Johnson Illington Advisors. Singurele lucruri care pot provoca ingrijorare sunt riscurile provocate de pretul mare al petrolului, adauga el.

Intre sceptici se numara Commerzbank Capital Markets: Pe luna iunie, e putin probabil ca vanzarile sau productia industriala sa fi fost bune.

Pretul petrolului ameninta profiturile

Petrolul ajunsese sa fie cotat la New York, la finalul zilei de vineri, 59,63 $/baril, dupa ce atinsese in prealabil valori de peste 62 $/baril. Scaderea de pret din finalul sedintei s-a datorat schimbarii previziunilor referitoare la directia uraganului, existand posibilitatea ca acesta sa ocoleasca platformele petroliere din Golful Mexic. Sambata, insa, o parte din firmele ce opereaza pe platforme au anuntat ca lucrul ar putea reincepe de-abia luni, pana atunci acestea fiind inchise. Dennis urma sa atinga uscatul in noaptea de duminica spre luni. Vineri, Serviciul pentru Managementul mineralelor din Statele Unite a anuntat ca 15% din totalul de petrol extras si 10% din totalul de gaze naturale au fost oprite de venirea furtunii. Toate acestea fac ca ziua de azi sa anunte o posibila noua crestere a pretului la petrol. Chiar si dupa trecerea uraganului Dennis, problemele legate de rafinarii si de cererea globala mare de produse petroliere vor ramane, facand putin probabila o scadere a pretului petrolului.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri