Bancile din zona euro impun conditii mai severe de creditare populatiei si firmelor din cauza incetinirii cresterii economice, desi conditiile relaxate de pe pietele financiare au inceput sa faciliteze accesul la finantare, arata un sondaj al Bancii Centrale Europene.
Bancile au inasprit conditiile de creditare in al doilea trimestru din 2008, pentru a patra oara consecutiv, si e de asteptat sa impuna noi conditii in urmatoarele luni, informeaza un raport trimestrial al Bancii Centrale Europene (BCE) asupra creditarii bancare, citat de NewsIn.

Un aspect pozitiv consta in faptul ca bancile au raportat un acces mai usor la finantarea de pe pietele monetare si cele de obligatiuni, acesta fiind pana acum un obstacol major in acordarea de credite in trimestrele anetrioare.

"In general, bancile considera ca situatia finantarii creditelor s-a imbunatatit fata de trimestrul precedent", arata datele BCE.

Bancile care au parcticipat la sondaj in luna iulie au raportat o trecere in plan secundar a ingrijorarilor legate de mediul de afaceri si de rezultatele financiare, perspectiva economica reprezentand o grija mai mare la acordarea de imprumuturi.

BCE a mentinut, joi, rata dobanzii de politica monetara, la cel mai inalt nivel al ulimilor sapte ani, de 4,25% pe an. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a spus ca ritmul de crestere a economiei din zona euro in trimestrele II si III va fi mai slab decat in primul trimestru.

Pentru trimestrul al doilea, 62% din bancile care au participat la sondaj au raportat o scadere a cererii de imprumuturi ipotecare, situatie similara cu cea din primul trimestru. Pentru intervalul urmator, este asteptata o scadere asemanatoare.

Turbulentele de pe piata financiara au avut un impct mai mare asupra imprumuturilor pentru firme decat asupra celor acordate populatiei, bancile actionand cu precautie in cazul finantarii de fuziuni si achizitii si al restructurarii corporatiilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri