Cresterea economica a Letoniei, care s-a temperat rapid dupa incheierea unei perioade de creditare exploziva, a fost in al doilea trimestru al acestui an de doar 0,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, nivel minim al ultimilor 13 ani si care sporeste temerile de recesiune, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Primele estimari oficiale pentru cresterea produsului intern brut (PIB) au fost mult sub cele ale analistilor chestionati de Reuters, care anticipau un avans de 0,9%, si mult sub nivelul cresterii economice din primul trimestru, de 3,3%.

Cifrele actuale sunt im contrast puternic cu ratele de crestere de peste 10% inregistrate de Letonia in ultimii ani. In al doilea trimestru din 2007, economia Letoniei crescuse cu 11%.

Evolutia economiei statului baltic este de mare interes pentru tarile din Peninsula Scandinavica, deoarece banci mari precum SEB, Swedbank, Nordea si DnB NOR au expuneri mari in Tarile Baltice.

Cresterea economica a Letoniei din trimestrul al doilea a fost cea mai slaba inregistrata din trimestrul al patrulea 1995 si pana in prezent, cand PIB-ul Letoniei a crescut cu 2,2% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, potrivit unui oficial de la Oficiul de statistica al Letoniei.

"Datele privind PIB-ul chiar ne dau dureri de cap in acest moment", a spus economistul sef al SEB, Andris Vilks. "Toate sectoarele merg in jos, iar statisticile pentru urmatorul trimestru vor fi chiar mai slabe, asa ca este foarte posibil sa intram in recesiune anul acesta", a adaugat Vilks.

Economistul sef al SEB a mai spus ca va trebui, probabil, sa isi revizuiasca in scadere estimarile pentru PIB-ul din intregul an pana intre -0,5% si 0,5%, de la actuala prognoza, de 0,5-1,5%.

Oficiul de statistica al Letoniei a afirmat ca avansul economic a disparut ca urmare a diminuarii productiei industriale si a vanzarilor cu amanuntul. Sectorul financiar a incetinit, de asemenea, iar castigurile din impozite, taxa pe valoare adaugata (TVA) si taxe vamale s-au micsorat.

Guvernul si banca centrala au publicat cifre mai bune pentru inflatia anuala, care s-a temperat in iulie pana la 16,7%, de la 17,7% in iunie. Preturile au crescut cu 0,3% in iulie, dupa ce urcasera cu 0,7% in iunie. Rata medie anuala a inflatiei a fost de 15,2% in iulie, fata de 14,6% in iunie.

Guvernul premierului Ivars Godmanis, alcatuit dintr-o coalitie de patru partide, si-a revizuit deja in scadere tintele fiscale pentru 2008 si a estimat ca va avea un excedent bugetar de doar 0,05% din PIB, comparativ cu cel planificat, de 1% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri