Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si-a pastrat calmul in fata ieftinirii petrolului cu aproape 20% in decurs de o luna, iar analistii se asteapta ca acesta sa permita o scadere si mai abrupta a pretului la petrol inainte de a reduce productia, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Petrolul era tranzactionat, vineri, la cotatii mai mici de 120 dolari/baril, dupa ce a atins in iulie nivelul maxim de 147,27 dolari/baril, in contextul in care preturile ridicate ale combustibilului si economia dezechilibrata au redus cerea pe piata din Statele Unite, cel mai mare consumator de energie din lume.

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a declarat la inceputul saptamanii ca ieftinirea petrolului este "un lucru bun" si a mentionat in repetate randuri ca nivelul optim al acestuia este de 100 dolari/baril.

Desi jucatorii de pe piata se asteapta acum la ieftiniri, putini au in vedere, totusi, o prabusire a pietei, in timp ce exportul de petrol ramane vulnerabil in fata scaderii ofertei, in conditiile in care cererea venita din partea economiilor emergente in frunte cu China ar trebui sa compenseze scaderea consumului din Occident.

Analistii chestionati de Reuters estimasera ca pretul titeiului tranzactiont pe piata din Statele Unite se va stabiliza peste 100 dolari/baril pana la sfarsitul anului 2008, in timp ce consumul este asteptat sa cresca in ultimul trimestru.

Pretul mediul al petrolului a depasit 114 dolari/baril de la inceputul anului pana in prezent, cu 50 dolari/baril mai mult decat nivelul de numai 64 dolari/baril din perioada similara a anului trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri