Pretul petrolului a crescut astazi cu peste 2 dolari, la aproape 109 dolari/baril, revenind de la un minimum al ultimelor cinci luni, pe fondul ingrijorarilor ca uraganul Ike va face ravagii in Golful Mexic si al sperantelor legate de o redresare a economiei americane, conform Reuters.
Asteptarile ca oficialii Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa mentina tintele de productie in cadrul sedintei de marti au sustinut, de asemenea, preturile, care au coborat cu 10% in ultimele sase sedinte.

Pretul petrolului cu livrare in octombrie, tranzactionat pe piata americana, a crescut cu 2,49%, la 108,72 dolari/baril, punand capat unei tendinte de ieftinire ce a dus preturile la cel mai mic nivel din aprilie, dupa ce uraganul Gustav a trecut prin Golful Mexic fara a afecta instalatiile de petrol si gaze.

Uraganul Ike a fost retrogradat la categoria a treia, dupa ce a lovit Cuba, duminica, insa meteorologii se asteapta sa isi recapete fortele si sa atinga Golful Mexic ca o furtuna de categoria a patra, a anuntat un oficial al Agentiei Federale pentru Situatii de Urgenta din Statele Unite.

Uraganul ar putea ameninta instalatiile energetice din Golful Mexic, ce reprezinta un sfert din productia petroliera a Statelor Unite si 15% din productia mondiala de gaze naturale.

Aproape 80% din productia petroliera ramane sistata dupa trecerea uraganului Gustav, iar apropierea uraganului Ike a determinat compania Shell sa opreasca intoarcerea muncitorilor pe platforme.

"Exista ingrijorarea ca aceasta furtuna ar putea afecta rafinariile si productia mai grav decat Gustav si am putea asista la o cumparare masiva la deschiderea pietei londoneze, cand investitorii vor dori sa se asigure in caz de pericol", a declarat un analist din cadrul Fuel First Consulting, Gerard Rigby.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri