Bernard Ebbers, care a fondat si transformat compania WorldCom ntr-un gigant al telecomunicatiilor, a fost condamnat la 25 de ani de nchisoare pentru orchestrarea unei fraude contabile ce a dus grupul la faliment
Un judecator federal din Manhattan a decis ca fondatorul WorldCom, Bernard Ebbers, este si fondatorul uneia dintre cele mai mari fraude financiare din istoria Statelor Unite - 11 miliarde de dolari. Judecatorul in cauza a respins plngerea naintata de avocatii lui Ebbers, potrivit careia autoritatile americane ar fi supraevaluat pierderile suferite de investitorii companiei de telecomunicatii. Cu certitudine, Ebbers a fost liderul activitatilor ilegale comise n acest caz, a declarat judecatorul, citat de Reuters.

Fara clementa

Avocatii lui Ebbers au solicitat de-a lungul procesului clementa, aratnd ca acesta este un om decent si de onoare, care a urcat de la cel mai de jos nivel pna n vrful lumii americane de afaceri. Procurorii care au instrumentat dosarul au cerut pentru fondatorul WorldCom inchisoarea pe viata, dar apararea a solicitat o sentinta redusa, invocand bolile de inima pe care le-ar avea Ebbers. Procurorii au respins aceasta cerere, considernd ca orice problema medicala a lui Ebbers va putea fi tratata la nchisoare.

Pe de alta parte, aparatorii au adus n discutie operele caritabile realizate de fostul director WorldCom, motiv respins la rndul sau. Desi istoricul de fapte bune ale acuzatului este laudabil, este departe de a fi att de extraordinar pentru a putea justifica o scurtare a sentintei, a sunat raspunsul autoritatilor.

Istoricul tepei WorldCom

n 2002, WorldCom a solicitat plasarea sub protectia legii falimentului, nfuriindu-i pe investitori, care au solicitat urmarirea n justitie a lui Ebbers. La momentul respectiv, datoriile firmei se ridicau la 41 miliarde dolari, iar capitalizarea era estimata la 180 miliarde dolari. Compania a iesit anul trecut de sub protectia legii falimentului si functioneaza n prezent sub numele de MCI.
Bernard Ebbers a demisionat din functia detinuta la WorldCom n aprilie 2002, odata cu aparitia primelor probleme.

Moda scandalurilor financiare

Nici Europa nu a fost scutita de scandaluri financiare. Moulinex si Vivendi (in Franta), Mannesmann (in Germania), Shell (Marea Britanie) si Parmalat (in Italia) sunt doar cele mai importante. Fraudele corporatiste pot lua mai multe forme, cum ar fi furnizarea de informatii financiare false catre piata si ascunderea unor tranzactii indoielnice derulate prin diverse tari considerate paradis fiscal.

Fraude si pedepse made in Romania

In ultimii 15 ani, in Romania s-au volatilizat peste 19 miliarde euro, potrivit unor estimari neoficiale. Exista insa analisti economici care au ridicat cifra la 25 de miliarde euro. Numai din sistemul bancar au disparut, la sfarsitul anilor 90, aproape patru miliarde euro. Surse din cadrul Comisiei Europene au estimat recent ca un sfert din fondurile PHARE (8 miliarde euro) cheltuite de Romania au fost deturnate de la scopul initial. In ceea ce priveste pedepsele date pana in prezent in cazul marilor fraude economice, ele se ridica la cel mult 25 de ani de inchisoare. In total.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri