Simultan cu expansiunea fulminanta a economiei, China ia masuri de asigurare a suprematiei in domeniul siderurgic. Beijingul a lansat un plan de actiune vizand dezvoltarea si modernizarea productiei de otel, precum si blocarea preluarii de catre straini a controlului in acest sector.

In ciuda incercarilor Guvernului chinez de a reduce supraincalzirea economiei si de a diminua ritmul de evolutie, aceasta a inregistrat pe primul semestru o crestere de 9,5 la suta a Produsului Intern Brut (PIB). Rata de crestere a ramas, in mare, una stabila, cunoscand o diminuare de numai 0,2 procente in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un comunicat al Biroului National de Statistica, preluat de AP.

Volumul PIB-ului global in intervalul ianuarie-iunie 2005 a atins si el aproape 6.742,2 miliarde de yeni (675 miliarde de euro). ''Economia nationala a continuat sa se dezvolte in directia asteptata a macroreglarii si a controlului. Situatia globala este una buna'', a subliniat Biroul de Statistica, atragand, totodata, atentia ca fenomenul supraincalzirii incepe sa fie stapanit. Investitiile de capital fix, care indica de regula supraincalzirea, au crescut in primul semestru cu 25,4 la suta, insa au ramas cu 3,2 la suta mai mici decat cifrele inregistrate anul trecut.
Ar mai fi de precizat ca obiectivul de crestere al Guvernului chinez pe anul 2005 se afla undeva in jurul a 8-8,5 la suta, iar atat pe primul, cat si pe cel de-al doilea trimestru al anului in curs economia a inregistrat o rata de crestere constanta de 9,5 la suta.

Investitii haotice

Cu toate acestea, conform declaratiilor analistilor occidentali, citati de Reuters, investitiile in China nu sunt suficient de bine dirijate, unii dintre ei mergand pana la a le cataloga drept ''haotice", iar in sectoare precum energia si transporturile exista, in continuare, deficiente grave.

O problema care ramane simultan una economica si sociala este discrepanta dintre ritmul de crestere a salariilor din mediul rural si cel urban. Cel mai mare avant par sa-l fi luat insa vanzarile en detail, care au cunoscut o crestere cu 13,2 la suta in primul semestru, in raport cu perioada similara a anului trecut, pentru a ajunge la cifra record de 295 de miliarde de euro. Echipamentele de telecomunicatii au evoluat si ele cu 20 la suta, vanzarile de masini cu 9,7 procente, in timp ce la produsele petroliere s-a inregistat o adevarata explozie pe primul semestru, de pana la 37,4 la suta. "A sosit vremea, declara presei Ba Shusong, director adjunct al Centrului de cercetari pentru dezvoltare de pe langa Consiliul de Stat al Chinei, de a trece de la orientarea spre cresterea economica la consumul privat si sectorul serviciilor".

Exporturile Chinei pe primul semestru au progresat si ele cu 32,7 la suta, insa se asteapta o scadere a acestora pe viitorul apropiat datorita conflictelor din problema textilelor.

Opozitie fata de controlul strain in sectorul productiei de otel

Comisia pentru reforma si dezvoltare a Chinei a dat, ieri, publicitatii un plan de masuri (asa-numita Carte albastra) privind restructurarea, dezvoltarea si consolidarea sectorului siderurgic, in principal a celui producator de otel. Corespondentii agentiilor internationale de presa au remarcat accentul pus pe sarcina cresterii numarului firmelor apartinand producatorilor chinezi, care sa devina atat de competitivi, incat sa blocheze o eventuala preluare de catre straini a controlului asupra combinatelor de otel din China. Conform noului plan chinez, nu va fi permis accesul in industria chineza de otel decat unor foarte mari companii straine, cu o productie anuala de peste 10 milioane tone de otel.
"In principiu, nu vom permite companiilor straine sa controleze productia chineza de otel", au declarat autoritatile chineze. Dimpotriva, pe masura ce se vor dezvolta, companiile chineze de profil, cum este cazul CNOOC, vor actiona pentru a face achizitii peste hotare. Li se cere, insa, celor mai mari zece uzine chineze producatoare de otel sa ajunga in stadiul de a putea produce, pana in 2010, jumatate din productia nationala. Tot atunci, noul plan prevede ca doi dintre marii producatori sa ajunga sa realizeze, anual, o cantitate de peste 30 milioane tone fiecare. Obiectivul, remarca Reuters, este imens, daca avem in vedere ca productia anuala de otel a Germaniei este de aproximativ 45 milioane tone, iar alti producatori de otel ai lumii au capacitati de 10 milioane tone sau putin peste aceasta cifra.
Analistii occidentali cred ca noul plan chinez de dezvoltare a industriei de otel va face din China primul producator al lumii, dar cu o piata interna si o economie ce nu vor putea inghiti tot otelul ce va fi produs. Planul prevede, de asemenea, o concentrare sau chiar eliminarea otelariilor mai mici, cu tehnologii depasite si daunatoare mediului.

Zece mari otelarii chineze vor fi astfel dotate si incurajate, incat pana in 2020 sa asigure 70 la suta din productia totala de otel a Chinei si vor fi incurajate sa concureze producatorii internationali de otel prezenti in China.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri