Felul in care lumea incearca sa isi rezolve problemele economice trebuie regandit in contextul actualei crize mondiale, spune presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, intr-un comunicat remis de institutie.
Zoellick a sugerat, inclusiv, ca ar fi nevoie de o transformare a grupului informal G7, al celor mai industrializate sapte tari ale lumii, intr-un grup de accelerare, care sa sustina economiile in crestere.

Referitor la alegerile din Statele Unite, Zoellick a spus ca noul presedinte va trebui sa depaseasca "lupta cu focul pe care o presupune stabilizarea financiara", ca sa abordeze "consecintele economice" ale acesteia.

Oricine va castiga alegerile pentru Casa Alba ar trebui sa conlucreze cu ceilalti pentru modernizarea sistemului multilateral, deoarece este nevoie de mai multa responsabilitate pentru ca economia mondiala actuala sa fie sanatoasa si sa functioneze eficient.

"G7 nu functioneaza. Avem nevoie de un grup mai bun, adecvat unor vremuri diferite", spune seful Bancii Mondiale. "Cat priveste cooperarea financiara si economica, ar trebui sa luam in considerare un nou grup de lucru care sa includa Brazilia, China, India, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud si actualele state membre ale G7", explica Zoellick.

Zoellick, care a vorbit inaintea intalnirii anuale a grupului Bancii Mondiale, a spus ca noul grup nu ar trebui sa inlocuiasca pur si simplu G7, cu un numar fix G14, pentru ca asa ceva ar insemna folosirea unor metode vechi pentru reconstructia unei lumi noi.

Grupul ar trebui sa evolueze astfel incat sa se adapteze vremurilor in schimbare, sa includa noile puteri emergente si sa functioneze ca o retea de interactiune frecventa.

"Evenimentele din septembrie ar putea fi un punct de turnura pentru multe tari in dezvoltare. O scadere a exporturilor si a aporturilor de capital va duce la o diminuare a investitiilor", a avertizat Zoellick, cu privire la efectele crizei financiare.

Scaderea ritmului de crestere si inrautatirea conditiilor financiare, corelate cu inasprirea politicilor monetare duc la falimente si e posibil sa duca in situatie de urgenta si bancile. Unele tari vor aluneca intr-un dezechilibru de plati si, la fel ca intotdeauna, "cei mai saraci sunt si cei mai lipsiti de aparare", atrage atentia seful Bancii Mondiale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri