Criza financiara si amenintarea unei recesiuni mondiale confirma, din punctul de vedere al unor teologi musulmani, superioritatea sistemului economic bazat pe sharia - legea islamica, ce interzice dobanda, dar permite castigul - pe care o considera o alternativa la capitalism, relateaza AFP.
Criza actuala a demonstrat "necesitatea de a face o schimbare radicala si structurala a sistemului financiar mondial (...), iar sistemul economic bazat pe preceptele islamului ofera o alternativa care ar putea reduce riscurile", a declarat decanul Facultatii de Studii Teologice de la universitatea din Doha, Hatem Al-Naqrachaoui, potrivit NewsIn.

"Bancile islamice nu cumpara credit, ci genereaza bunuri concrete (...), ceea ce le pune la adapost de dificultatile cu care se confrunta in prezent bancile americane si europene", a explicat, la randul sau, directorul general al Qatar International Islamic Bank, Abdel Bassat Al-Chibi.

Sistemul financiar islamic se distinge de capitalism in primul rand din doua puncte de vedere. Pe de o parte, bancile islamice nu au dreptul sa acorde credite cu dobanda (riba), asimilate cu camataria si specula. Pe de alta parte, difera impartirea riscurilor si profiturilor intre banca si client. Astfel, aceste institutii financiare ofera produse alternative, ca Ihara (asemanator leasingului), Musharaka (participatie) si Murabaha (impartirea profitului). Astfel, Murahaba permite antreprenorului sa nu contracteze un credit cu dobanda: banca ii cumpara produsele de care are nevoie, i le livreaza si imparte cu el beneficiile.

In decurs de 30 de ani, numarul institutiilor financiare islamice din lume a depasit 300, respartizate in peste 75 de tari. In total, activele lor depasesc 300 de miliarde de dolari si cresc, in medie, cu 15% pe an.

Intervenind intr-o conferinta recenta, la Doha, teologul influent Youssef Al-Qardaoui a laudat meritele sistemului islamic. "Prabusirea sistemului capitalist, bazat pe specula si pe hartie, nu pe schimbul de marfuri pe piata, este dovada ca filosofia economica islamica" este superioara, a afirmat el. "Toata bogatia este a noastra (...) tot petrolul sau aproape tot apartine poporului musulman, si avem o filosofie economica asa cum nu are nimeni altcineva", a adaugat el, facand referire la tarile islamice care detin o mare parte din rezervele dovedite de petrol din lume, ca Arabia Saudita.

In acest sens, un oficial saudit, Suleiman Al-Audah a cerut organizarea unui "summit islamic international pentru a defini cadrul si etapele unei alternative economice islamice". Unii musulmani admit, insa, ca aceasta alternativa nu este operationala imediat.

"Teoretic, sistemul economic islamic ofera un mecanism complementar si solid (...), dar, practic, experienta bancara islamica nu este maturizata inca, pentru ca ofera produse limitate, ca Murabaha", a explicat Audah, un musulman moderat.

Prudenta sa este impartasita si de egipteanul Fahmi Huaidy, din punctul de vedere al caruia sistemul islamic "ar putea aduce solutii la unele probleme bancare, dar nu poate reprezenta o bagheta magica" pentru a pune capat crizei care afecteaza lumea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri