Increderea managerilor italieni a scazut, in octombrie, la cel mai mic nivel inregistrat din 1993, din cauza temerilor legate de efectele crizeri financiare globale asupra economiei Italiei, a treia din zona euro, potrivit unor statisticilor, citate de Reuters.
Datele anuntate de institutul italian de cercetare economica ISAE indica o scadere a indicelui care masora moralul managerilor italieni, la 77,7 puncte, de la 81,8 puncte, cat era in septembrie, pe fondul reducerii accentuate a comenzilor si al scaderii previziunilor de productie, anunta NewsIn.

Analistii chestionati de Reuters estimasera o scadere a indicelui, la 81,6 puncte.

Moralul afaceristilor italieni a scazut pentru a cincea luna consecutiv, pana la cel mai redus nivel inregistrat din septembrie 1993, la un an dupa ce Italia a iesit din mecanismul ratelor de schimb (ERM).

Analistul de la Bank of America Gilles Moec apreciaza ca Italia si intreaga economie a zonei euro se indreapta spre o recesiune extinsa, care se face resimtita deja. "Am pierdut suportul consumatorilor, ale caror cheltuieli s-au redus in urma accelerarii inflatiei, iar acum pierdem si sprijinul investitorilor, din cauza situatiei de pe piata creditelor", a spus Moec.

"Cred ca recesinea va cuprinde intreaga economie a zonei euro. A inceput in Spania si Italia, dar acum se
extinde spre nord. Nu cred ca situatia se va ameliora pana in vara anului viitor", a mai spus acesta.

De asemenea, ISAE a anuntat o scadere a increderii consumatorilor in octombrie, la 102,2 puncte de la 102,8 puncte in luna precedenta, sub asteptarile specialistilor chestionati de Reuters, care estimau un nivel de 100 de puncte.

Fondul Monetar International (FMI) a prognozat saptamana aceasta o scadere a produsului intern brut (PIB) al Italiei cu 0,1% in 2008 si cu 0,2% in 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri