Estimarile Comisiei Europene privind intrarea zonei euro in recesiune anul acesta si cresterea somajului pana in 2010 au accentuat prudenta jucatorilor de pe pietele financiare, in asteptarea alegerilor prezidentiale din Statele Unite, potrivit AFP.
Zona euro ar urma sa inregistreze o recesiune in 2008, cu o scadere a produsului intern brut (PIB) in ultimele trei trimestre, urmata de o stagnare in 2009, potrivit estimarilor de toamna publicate de Comisia Europeana (CE).

Rata somajului ar putea, in consecinta, sa avanseze cu mai mult de 1% in urmatorii doi ani, de la 7,6% in 2008, la 8,7% in 2010, potrivit datelor Comisiei Europene.

Gravitatea incetinirii cresterii economice din zona euro a fost confirmata si de anuntul referitor la o diminuare cu 40% a inmatricularilor de automobile noi, in octombrie, in Spania si cu o scadere cu 7,3% a vanzarilor de automobile noi, in aceeasi perioada, in Franta.

Criza financiara "nu s-a terminat inca", in pofida unei tendinte de calm constatata pe piete, a atras atentia luni comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, care considera ca situatia de pe pietele de capital este "precara".

Ca si cum ar fi resemnati cu recesiunea, jucatorii de pe pietele financiare europene au reactionat calm la anunturile Comisiei Europene, iar la jumatatea sedintei de tranzactionare bursele de la Londra si Paris urcau cu 0,47%, respectiv 0,25%, dupa cateva caderi.

Piata germana de capital de la Frankfurt avansa cu mai multa fermitate, in conditiile in care indicele Dax urca cu 0,88%, la aceeasi ora.

Cresterea a fost mai accentuata in Asia, unde pietele din Hong Kong si Singapore au urcat cu 2,69%, respectiv 5%. In schimb, bursa din Shanghai a coborat cu 0,52%.

Atitudinea de asteptare se manifesta si pe pietele valutare, unde euro se aprecia slab fata de dolar, la un nivel de 1,2854 dolari pe piata londoneza, iar in ceea ce priveste cotatia petrolului, aceasta a fost de 64,39 dolari la Londra si de 67,12 dolari la New York.

Investitorii continuau, de altfel, sa urmareasca evolutia situatiei din Statele Unite si alegerile prezidentiale de marti, asteptand cu nerabdare sa se termine ceea ce ii deranjeaza cel mai mult: incertitudinea.

Jucatorii de pe pietele financiare anticipeaza o victorie a candidatului democrat Barack Obama, care conduce sondajele.

O victorie a republicanului John McCain, de altfel, ar fi la fel de "savurata" pe Wall Street, pentru ca "piata ii prefera in general pe republicani", potrivit declaratiilor unui strateg de la agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, Sam Stovall.

In zona euro, Comisia Europeana se se asteapta la o diminuare a produsului intern brut (PIB) cu 0,1% in al treilea trimestru din 2008, comparativ cu cele trei luni anterioare, iar apoi cu 0,1% in trimestrul al patrulea, dupa o scadere cu 0,2% in trimestrul al doilea.

Pentru 2008, Comisia Europeana prevede o crestere cu 1,2% a economiei zonei euro, fata de 1,3% in estimarile anterioare.

CE mizeaza pe o temperare neta a cresterii, cu 0,1% in 2009, care, daca se confirma, va descrie cea mai slaba evolutie a zonei euro de la crearea acesteia. In 2010, situatia ar urma sa se imbunatateasca, estimarile indicand o crestere cu 0,9%.

Comisia prevede pentru 2009 o stagnare a cresterii economice in Germania, Franta si Italia si o temperare cu 0,1% a cresterii din Marea Britanie.

Ministrii de finante din zona euro si din Uniunea Europeana se vor reuni luni si marti, iar vineri va avea loc la Bruxelles un summit al celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Sefii finantelor din cele 20 de tari membre ale grupului informal G20 se vor reuni sambata la Sao Paolo, inainte de summitul din 15 noiembrie de la Washington, al carui obiectiv este reformarea sistemului financiar international.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri