Barack Obama si majoritatea democrata, consolidata in Congres, nu au alta alegere decat sa faca fata cu brio crizei financiare, pentru ca in caz contrar vor fi sanctionati in 2010,l la alegeril legislative de la jumatate mandatului.
Viitorul presedinte, care va fi investit in functie in 20 ianuarie, se va putea sprijini pe o majoritatea democrata puternica in cele doua camere ale Congresului. Dar daca nu va obtine rezultate rapid, alegatorii ar putea sanctiona democratii la alegerile din 2010, asa cum a aratat deja istoria politica a acestei tari, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

In 1994, la doi ani dupa alegerea presedintelui democrat Bill Clinton, republicanii au obtinut un rezultat extraordinar in Congres, in special datorita nemultumirii provocate de planul de asigurare medicala propus de Prima Doamna din perioada respectiva, Hillary Rodham Clinton.

Barack Obama si-a concentrat campania pe credibilitatea sa in materie de economie si a castigat alegerile, partial, datorita acesteia. Criza financiara a fost fatala pentru adversarul sau John McCain, asociat, in calitate de republican, cu cei opt ani de administratie Bush.

Dar provocarile nu lipsesc. "Democratii trebuie sa spere ca economia se va imbunatati pana in 2010. Daca nu se va intampla asa, republicanii se vor intoarce in forta", a avertizat John Pitney, profesor de stiinte politice la Claremont McKenna College, din California.

Obama va mosteni un deficit bugetar enorm, care a atins deja suma record de 455 de miliarde de dolari pentru anul financiar 2008, care s-a incheiat in luna septembrie. Deficitul ar putea depasi 1.000 de miliarde de dolari in anul financiar 2009, care a inceput in luna octombrie.

Si, in conditiile unei contractii economice (Produsul Intern Brut a scazut cu 0,3% in al treilea trimestru al anului), incasarile de impozite au putine sanse sa ajute viitoarea administratie. In concluzie, noul presedinte si liderii majoritatii din Congres au obligatia sa reuseasca repede.

"Exista un fenomen de 'luna de miere', in timpul careia sustinerea pentru presedintele nou ales este puternica. Dar nu putem sti cat timp dureaza", considera Andrew Taylor, profesor de stiinte politice la Universitatea din Carolina de Nord.

Obama si-a luat angajamentul sa reduca impozitele pentru persoanele cu venit sub 225.000 de dolari pe ani, adica pentru 95% dintre americani. Dar daca aceasta criza va dura si il va obliga sa creasca cheltuielile si fiscalitatea, fara sa imbunatateasca situatia economica a americanilor, aceasta masura ar putea sa se intoarca impotriva sa la alegerile legislative dibn 2010.

In cursul campaniei sale, candidatul republican John McCain i-a reprosat adversarului sau o pozitie "mai de stanga ca niciodata", avertizand ca Obama va fi mai radical decat fostii presedinti democrati Jimmy Carter si Bill Clinton.

Daca situatia economica nu se va regla, Obama ar putea, asemenea lui Carter si lui Clinton, sa isi "revizuiasca in scadere ambitiile, in sectoarele unde sunt prevazute cheltuieli", potrivit lui John Pitney.

Andrew Taylor considera Obama va avea o orientare de "centru-stanga, asa cum a anuntat, dar este suficient de pragmatic pentru a se adapta".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri