Piata de fuziuni si achititii (M&A) din Marea Britanie a inregistrat in trimestrul al treilea din 2008 un declin de 35% comparative cu aceeasi perioada a anului trecut, din cauza crizei creditelor, insa valoarea medie a tranzactiilor a ramas relativ constanta, intrucat proprietarii au refuzat sa scada nivelul pretului, scrie presa internationala.
Criza economia a inceput sa loveasca si companiile ce activeaza pe segmentul de mijloc al pietei de M&A (mid-market), evaluate la milioane sau zeci de milioane de lire sterline, potrivit specialistilor firmei de audit BDO.

Autorul studiului, Jon Breach, crede ca firmele ce activeaza pe segmentul de mijloc al M&A reactioneaza mai bine in momente de criza comparative cu firmele mari, intrucat tranzactiile pe acest segment sunt finantate de banci individuale, si nu prin intermediul unor credite sindicalizate.

Specialistii BDO preconizeaza pentru anul viitor o crestere a numarului de tranzactii
pe fondul panicii create de recesiunea economica inevitabila din Marea Britanie.

In ciuda estimarilor pozitive, bancile sunt reticente in a mai da credite din cauza cresterii ratei dobanzii la creditele interbancare. Un sondaj realizat de BDO releva o scadere de 35% a tranzactiilor cu firme private in al treilea trimestriu comparativ cu aceeasi perioada din 2007.

Totusi, valoarea medie a unei tranzactii a ramas la un nivel comparativ cu cele din trimestrul precedent, calculate la un multiplu de profit de 11,5.

Specialistul Breach considera ca beneficiarii situatiei actuale sunt companiile care dispun de lichiditati. El mai adauga ca fondurile de private equity (fonduri de investitii cu capital privat) sunt din ce in ce mai dispuse sa isi foloseasca propriile lor fonduri in speranta ca isi for refinanta investitiile cateva luni mai tarziu.

Faptul ca fondurile de private equity nu finanteaza imprumuturi se reflecta in pretul mediu pe care il platesc, care la 11,2 din castiguri este comparabil cu pretul platit de cumparatorii din industrie. In trecut, fondurile de investitii cu capital privat si-au permis sa plateasca preturi mai ridicate datorita imprumuturilor cu dobanda mica.

Desi criza financiara a determinat realizarea rapida a unor intelegeri interbancare, valoarea tranzactiilor globale pe M&A a scazut cu 25% anul acesta. Activitatea fondurilor de private equity dependente de credite a scazut cu 71%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri