Comisia Europeana (CE) a propus un Regulament privind agențiile de rating al creditelor, ce se adauga propunerilor anterioare despre solvabilitate, cerinte de capital, sisteme de garantare a depozitelor si contabilitate, prin care sa raspunda crizei financiare si sa previna practici incorecte.
"Noile norme urmaresc garantarea unor rating-uri de inalta calitate care nu sunt afectate de conflictele de interese inerente activitatii de rating. Aceste reguli foarte stricte sunt necesare pentru a reinstaura in Uniunea Europeana increderea pietei in activitatea de rating", se arata in comunicatul Comisiei.

Propunerea Bruxelles-ului prevede introducerea unei proceduri de inregistrare a acestor agentii, care sa permita supraveghetorilor europeni sa controleze activitatile agentiilor de rating ale caror calificative sunt folosite de institutiile de credit, firmele de investitii, societatile de asigurare si reasigurare, organismele de plasament colectiv si fondurile de pensii din comunitatea europeana.

Potrivit noii reglementari, agentiile de rating nu au dreptul sa furnizeze servicii de consiliere si nu pot nota instrumentele financiare daca nu dispun de informatii de calitate satisfacatoare pe care sa-si bazeze acordarea de calificative. In plus, ele trebuie sa faca publice modelele, metodologiile si ipotezele-cheie pe care isi bazeaza rating-urile si sa publice un raport anual de transparenta.

De asemenea, in propunerea Comisiei se arata ca agentiile de rating al creditelor vor fi obligate sa creeze un sistem de control intern al calitatii muncii lor.

Comisia Europeana a inceput sa elaboreze o propunere legislativa in acest domeniu in vara anului 2007, cand au aparut primele semne de practici incorecte in activitatea de rating.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri