Gazprom, monopolul rus de gaze naturale, ia in considerare posibilitatea de a coopera cu firmele americane Exxon Mobil si ConocoPhillips in proiectele sale de gaze naturale lichefiate din regiunea arctica Iamal, a spus vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, citat de Reuters.
ConocoPhilips ar putea obtine acces la depozitele de gaze naturale din Iamal in schimbul participarii Gazprom la o serie proiecte de gaze naturale din Alaska, a mai spus Medvedev.

"Lista cu participantii posibili este in curs de alcatuire, dar nu excludem posibilitatea unei participari a Exxon Mobil sau a Conoco", a declarat Medvedev, la o conferinta de gaze naturale, informeaza NewsIn.

In vara, Gazprom indicase ca Royal Dutch Shell ar putea fi unul dintre partenerii sai in proiectele de gaze naturale din peninsula arctica Iamal, unde temperaturile scade de obicei la -40 de grade Celsius. Termenele pentru proiecte nu sunt cunoscute inca.

Medvedev a mai spus ca ar fi posibil un acces al Conoco la depozitele de gaze naturale Iujno Tambeiski, din Iamal. Declaratiile oficialului marcheaza un punct important in acordurile dintre Gazprom si statul din nord-vestul SUA, care este despartit de Rusia prin Stramtoarea Bering, de obicei inghetata.

Criticii spun ca o conducta de gaze naturale in Alaska, ideea unui proiect care exista din anii 1970, va fi prea costisitoare si s-a confruntat deja cu intarzieri majore din cauza neintelegerilor cu privire la castiguri. Medvedev a spus ca, desi un proiect in Alaska ar putea sa se confrunte cu probleme tehnice, nu este chiar atat de diferit de proiecte din Rusia.

"Recent, am avut o intalnire cu reprezentanti ai conducerii Conoco si am discutat despre directiile posibile de cooperare. Una dintre acestea se refera la regiunea Arctica, atat in Statele Unite cat si in Rusia. Acestea sunt foarte asemanatoare", a declarat Aleksandr Medvedev.

Gazprom considera ca Iamal este o sursa importanta de productie viitoare de gaze naturale, in conditiile diminuarii acesteia la depozitele din vestul Siberiei. Reprezentantii Gazprom au spus ca depozitele noi din Iamal, din Siberia de Est si din Orientul Extrem al Rusiei vor furniza pana in 2020 jumatate din productia Gazprom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri